Wanneer ben je overtraind?

Wanneer ben je overtraind? Zijn daar signalen voor die je als hardloper kan opmerken en wat moet je dan doen eens het zover is? Zodra je regelmatig traint, is het nuttig om wat data bij te houden. Zo kan het leuk zijn om te noteren hoe ver je gelopen hebt, wat je gemiddelde hartslag van die training was, die waarde eventueel opgesplitst in verschillende waarden afhankelijk van het gedeelte training ( opwarming, interval, cool down), hoe je gevoel was, hoe het weer was, welk tijdstip van de dag, … Elk element dat jij als nuttig ervaart, is ooit wel interessant. En het is nu niet die data die je gaat helpen om het moment van overtraind zijn te herkennen. Zodra je merkt dat een bepaald type training met een hogere HR afgewerkt wordt in vergelijking met de andere dagen waarop je een dergelijke training deed, dan is het zover. En je moet hier niet aan denken wanneer het één keer gebeurd, enkel wanneer het een paar dagen (trainingen) na elkaar afwijkt van het gangbare. Dan kan je dit beschouwen als een eerste signaal van overtraind zijn. En dit is heel subtiel en vraagt ook een beetje discipline. Vooral om deel twee van de vraag (wat moet ik doen?) te beantwoorden. Je dient direct over te schakelen naar wat jij ervaart als basistraining. Ook hier is je verzamelde data weer van belang. Je kijkt naar de periode van opbouw ( na rust, ziekte, begin van het seizoen, …) in je schema en past zo je huidige planning aan met dit type van trainingen. Hoe lang doe je dit? Tot op het moment dat je voelt dat je HR weer normaal is bij dat type van training. Dan kan je ofwel hernemen waar je gestopt bent ofwel stel je je doelen bij.

Eén opmerking over 'Wanneer ben je overtraind?'

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: