Ben ik milder geworden?

Ik loop terug met demping

Sinds kort geniet ik ervan om met zachtere schoenen te lopen. Zachter dan ik tot voor kort gebruikte. Wie mij al langer volgt weet dat ik overtuigd ben dat het ontwikkelen van een prima loopstijl en dito voetafwikkeling gebeurt met hardere schoenen. Daarvan blijf ik overtuigd. Het komt je voetpositie, gebruik zwaartepunt, natuurlijke schokabsorptie en snelheid van uitvoering (lagere contacttijd) ten goede. Maar het is vaak ongemakkelijk, vreet meer energie en doet gewoon ook pijn wanneer je toch fout neerkomt. Enkel ben ik nogal bezig met loopstijl ontwikkeling en nam daarom die ongemakken erbij. Uiteindelijk hoort lopen wat ongemakkelijk te zijn op weg naar inzicht en een hoger rendement.

En plots loop ik dus met zachtere schoenen, Hoka Carbon X2 en Scott Pursuit Ride zijn er zo twee, en dat voelt lekker aan. Waarom? Omdat ik merk dat mijn voetafwikkeling klopt ( ze sluiten beiden zeer goed aan op mijn voetmechanica), ik hogere ritmes vlotter volhou omdat ze mij minder energie kosten. De impact verwerken gebeurt naar mijn gevoel nu efficiënter doordat die schoenen meewerken en het niet zoals bij een barefoot schoen volledig op energie van je voeten en lichaam moet gebeuren. Hetgeen toelaat om snelheden langer vol te houden. Bijkomend heb ik na een tempoloop geen pijnlijke benen, nog zo een plus.

Maak je geen illusies

Een kanttekening. Het ene is niet zonder het andere gegaan. De slinger ging eerst richting hard en oncomfortabel met als doel mijn lichaam optimaler te laten functioneren. Pas daarna ging de slinger terug naar het midden. Na 40 jaar hardlopen. In die volgorde. Ik hoop dat iedereen die deze post leest, dat onthoudt.

Maar ik maak mij geen illusies.

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: