Wat zegt je voetmechanica?

Soepele voeten bewegen anders dan harde voeten

John Rooms

Bovenstaande uitspraak lijkt simpel maar is ze dat ook? Nee dat is ze niet.

Sinds je geboorte evolueren je voeten in een bepaalde richting. Overwegend zijn de voeten van een baby soepel en beweeglijk en geleidelijk aan groeien die en gaan in een bepaalde richting. Zolang het schoeisel dat gedragen wordt deze natuurlijke ontwikkeling niet belemmert, evolueren die voetjes zoals ze moeten evolueren. Ook dat klinkt simpel en logisch. En toch gaat het daar al verkeerd. Omdat zo’n babytje zelden op hun eigen ritme mag evolueren maar ‘een beetje’ geholpen wordt om bv. zo snel mogelijk rechtop te lopen en zogezegd beter mee te kunnen. Observeer eens de schoentjes die voor babytjes en peuters in de handel zijn. Hoeveel daarvan zien er soepel, breed en plooibaar uit met als enige doel de voetzool wat te beschermen? Dat valt dik tegen bij momenten.

En hoe ouder ze worden, zeker wanneer ze beginnen stappen, dan gaat het al vrij snel richting laarsjes, … omdat die enkeltjes toch wat steun nodig hebben toch? Help.

Zo evolueert je natuurlijke voetontwikkeling richting een ‘on-‘natuurlijke voetontwikkeling. Ik trek het een beetje op flessen, zo blijft het beter hangen.

Door die evolutie evolueert je natuurlijke voetmechanica richting een gestandaardiseerde voetmechanica. Een soort keurslijf waarin je voeten terechtkomen. En je verlaat het pad van de voor jou ideale voetmechanica. Met alle gevolgen van dien.

Niet getreurd echter. Je kan er wat aan doen. Door dagelijks je voeten te bewerken met een tennisbal, met oefeningen, met drukpunt-training. Ik beschouw het als mijn opdracht om daar lessen over in te blikken. Het zijn meestal vrij simpele oefeningen, dagelijks perfect te integreren in je routine, met als doel die voeten terug te brengen naar hun zo ideaal mogelijke voetmechanica. De cursus ‘Train het corpus van de voet’ komt binnenkort online.

Mail even john@footrooms.be als je op de hoogte wil gehouden worden.

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: