Loop altijd hetzelfde gemiddelde

Lopen is simpel hé? Ik denk het niet.

Lopen lijkt eenvoudig. De ene voet voor de andere en je loopt direct 60 minuten. Sommigen gaan dat inderdaad kunnen. En die verhalen krijg je vermoedelijk te horen. Helaas zijn ze niet zo dik gezaaid en een lichte vorm van overdrijving is hen meestal niet vreemd. Grappig vind ik atleten die hun gemiddelden van een training overdrijven ( naar beneden uiteraard).

Maar laat ons eens praten over dat gemiddelde.

Wil je echt leren lopen en je lichaam aanvoelen dan is trainen op een gemiddelde snelheid de manier. En niet zomaar trainen zoals de vorige training. Nee. Dat gemiddelde lopen houdt rekening met opwarming en uitlopen. Dus wanneer je tempolopen doet, lange duurlopen, …. dan is het de bedoeling om telkens op dat gemiddelde uit te komen. Ik verklaar mij nader. Met mezelf als voorbeeld. Op dit moment is het gemiddelde van het merendeel van mijn trainingen 5’/K ( u kan dat nakijken op Strava). De uitzondering zijn mijn recuperatieve lopen. Hoe werkt dat nu? Ik wil bv. 40 minuten lopen. Dat is 8K à 5’/K. Ik start mijn eerste K rond 6 minuten. En de volgende gaat naar 5 minuten 30. De rest zal dan sneller moeten om aan 8K in 40 minuten te geraken. En zo doe ik iedere training. Neem een souplessetraining van 400-den. In en uit en recup tussen zal je snelheid over 400 meter naar een bepaald niveau drijven en je aantal zal daardoor ook bepaald worden. Je kan dus eindeloos variëren.

Trainen op een gemiddelde snelheid is een kunst. En het begin is om die snelheid juist in te schatten. Ik baseer mij op de minimale snelheid die ik wil lopen op een marathon. Wat is minimaal? De marathonsnelheid het dichtst bij mijn HR voor een LSD. U ziet. Deze methode vraagt wat inzicht.

Coach

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: