Wat info

Opwarmen

Moet je nu opwarmen of niet, soms vermeldt de beschrijving het soms niet?

Klopt. Ik heb er me ook op betrapt dat ik het zelden doe, de opwarming beschrijven.

Daar zijn meerdere regels voor maar ik ga in deze post het principe uitleggen, wanneer warm je op en wanneer niet en wanneer heb je de keuze.

Sowieso bij een LSD of extentieve loop lijkt het mij niet nuttig. Daar vermeld ik het niet.

Bij een intensieve duurloop vermeld ik het ook niet om de reden dat voor mij snellere trainingen ook een component bevatten waarbij je lichaam opklimt naar een hoger ritme zonder daar echt op voorbereid te zijn. We hebben meestal als we een wedstrijd doen geen optimale opwarming. Laat staan de gelegenheid om het te doen. Ik denk hier aan de grotere events waar je in je vak moet staan 60 minuten op voorhand. Concreet indien ik een intensieve duurloop vermeld met een gemiddelde snelheid van 12 of 13 K/u ( om maar iets te noemen) dan start je rustig om de benen te doorbloeden, de eerste kilometer is voldoende, en zal je dus iets sneller moeten gaan in de volgende kilometers om het juiste gemiddelde te lopen. Bij een intensieve duurloop is dat vermoedelijk nog een beperkte opdracht. Vaak hanteer ik de term gestaffeld om je hierop attent te maken.

Dat principe hanteer ik ook bij een tempoloop. Je loopt dus vaak de laatste kilometer sneller dan de eerste. En dat is dus niet zo simpel. Indien je dat niet ziet zitten of wanneer ik het toch vermeld dan warm je 8 minuten op, gewoon lichtjes inlopen. Ideaal om toch kort op te warmen is wanneer je in de vroege ochtend gaat. Dan zijn je benen doorbloed. Langer lopen, genre 2 à 3 kilometer, is niet meer opwarmen tenzij je andere dingen gedaan hebt zoals versnellingen, licht tempostuk, etc. Louter 2 à 3 K lopen voor een tempoloop om zogezegd op te warmen is eigenlijk de duur van de training veranderen en een andere training doen. Op dit moment zitten er maar 2 atleten in de groep die een gedegen en specifieke opwarming kunnen uitvoeren.

Bij souplessetraining vermeld ik zelden of nooit een opwarming omdat de souplesse eigenlijk ook de opwarming bevat. Je leert je lichaam voelen en ontdekken hoe het reageert naarmate je meer herhalingen doet. Dat is een deel van de aanpak. Merken dat er wat verandert.

Bij echt snelheidwerk of tabata beschrijf ik de opwarming.

Jaarplanning

Is jaarplanning opmaken zinvol?

Voor je mij die vraag stel, hoor ik graag waar je ambitie ligt. En besef je ook beter dat uw geliefde coach jaren van zijn leven als echte atleet organiseerde op basis van zo’n jaarindeling met blokken wedstrijden, blokken passieve en actieve rust, blokken opbouw, blokken snelheidswerk, … We praten bij een jaarindeling zoals ik het zie over 52 weken indelen volgens een stramien waarbij er enkel vooraf afgesproken zijsprongen mogelijk zijn. Om het plan te laten slagen.

Achter een jaarplanning ligt een hoger doel, genre een marathon in 3 uur, een ultrarun à la UTMB, ….

Op dit moment werk ik met elk van jullie rond aandachtspunten gaande van bijschaven techniek, terugkeren na blessure, lopen van een goeie marathon, … en wordt er rekening gehouden met de gang van het leven en de training wordt daar in aangepast. De flexibiliteit is er op dit moment.

Zodra we een jaarplanning hanteren liggen de parameters op korte, middellange en vaak ook lange termijn vast. Mentaal is dat een andere insteek ( dat verzeker ik u) en ontgoocheling en faalangst loeren om de hoek. Oprecht blijf ik daar als coach van weg. Tenzij er redenen zijn om dit toch te proberen. Maar ook daar weer schets ik even de atleten waar ik dat voor maak en noem de namen.

Met Geert Ceuppens werd ik derde op het Belgisch Kampioenschap 100K in Zedelgem in 2019 en wonnen we ook de ultra in Texel.

En met Nicole Buytaert won ik bij de Masters de Crosscup en werden we Belgisch Kampioen Master indoor in Gent in 2015 op de 800 meter en brons op de 1500 meter.

Los van die voorbeelden, kan je ambitie nood hebben aan een gestructureerd plan. Dan hoor ik het oprecht graag maar weet dat een plan een engagement vraagt. Het is leuk op papier maar plots wordt het bedreigend als het in de praktijk letterlijk anders loopt.

Dus standaard ben ik niet happig op jaarplanningen. Het klinkt cool, het geeft een parfum van serieux maar achter de façade zitten vaak ontgoocheling, falen en desillusie.

Maar om af te sluiten nog een leuke noot. De crowdfunding voor mijn volgend boek, De Kracht van Hardlopen, staat stil bij de mentale impact van het hardlopen op ons zijn. Een andere kant van het lopen dat zelden belicht wordt maar super fijn is om over te lezen. Je hebt nog 3 dagen om je exemplaar te reserveren en mij ontzettend vooruit te helpen.

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: