Waarom trainen bij de Academy?

Het draait niet om je schema

Met bovenliggende uitspraak trap in een open deur in. Natuurlijk moet je regelmatig willen hardlopen en voor jezelf een doel hebben maar op zich is een schema opmaken geen rocket science. Dat wordt zo voorgesteld maar doe eens bv. een inspanningstest. Kans is reëel dat er gewoon een type schema in je verslag van de test verschijnt. Heb je een paar parameters dan kan je aan de slag. Ik wil daar niet neerbuigend over doen, maar het ook niet voorstellen als het summum voor je evolutie als atleet. Met AI heb je trouwens een detail mogelijkheid ( zie trainingpeaks) die je uit het hoofd onmogelijk kan verwerken.

Wat zo’n schema nooit zal doen is waarnemen hoe je beweegt. Je kan perfect een heel goeie test gedaan hebben met als gevolg een uitdagend schema waarbij je moet trainen op de toppen van je tenen. Het omgekeerde is ook waar. Je had tijdens die test een off day. Zonde van het geld en je resultaat/schema geeft niet de werkelijkheid weer. Soit. Daar kunnen we nog lang over bezig zijn. Daar zit het verschil.

Uiteraard maak ik schema’s. Maar dat zijn ALTIJD slechts leidraden. Die geven een richting aan en leggen accenten. Zoveel uithouding per week, zoveel souplesse, zoveel pittige prikkels, … Om je lijf in een richting te laten evolueren. Die worden aangepast afhankelijk van de aandachtspunten die nodig zijn in de richting van je doel. Het kan dus soms voor stukken zwaarder, soms lichter, soms gewoon minder over de hele lijn. Dat we meer metabole prikkels geven ( je energiehuishouding analyseren), ….

Maar de essentie ligt in het waarnemen:

  • Waarnemen van hoe jij omgaat met een schema? Zowel mentaal als fysiek.
  • Waarnemen hoe je beweegt ( daarvoor zijn de trainingen en de testen).
  • Waarnemen hoe jij jezelf kan uitdagen.

Dat zijn een paar dingen die de essentie van de begeleiding uitmaken.

En nu besef ik ook dat ik vermoedelijk in een hoek kan terechtkomen waar ik ook in gezet werd door te pleiten voor barefootlopen als onderdeel van je trainingsopbouw. Soit. Het zij zo.

Coach

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: