Cadans?

Cadans is het aantal stappen dat je zet per minuut. De norm is zowat geworden tussen de 170 en 190. Om hierin te slagen moet je paslengte niet te groot zijn. Voor veel atleten vraagt het een behoorlijke aanpassing om dat ritme te pakken te krijgen en vol te houden. De training van vandaag stond in het teken van die cadans – hoe krijg ik hem te pakken en hoe maak ik snelheid zonder die cadans te verliezen.

Meerdere wegen leiden naar Rome, er zijn dus verschillende manieren om de juiste cadans te vinden, vol te houden en maximaal te laten renderen. Dit artikel beschrijft er één van.

  • Ga mooi rechtop staan en hel een beetje naar voor met een volledig recht lichaam. Tot het punt waarop je voorvoet onder druk staat en je tenen grijpen. Nog verder hellen zou eindigen met je gezicht op de grond.
  • Begin nu traag je ene en dan je andere been op te tillen en ter plaatse te trappelen. Dit kan zwaar aanvoelen. Verhoog stilaan je ritme tot het comfortabel aanvoelt. Dit volhouden kan je zeer lang. Indien de cadans te snel aanvoelt, verminder dan tot je een cadansritme vindt dat je gemakkelijk langere tijd kan volhouden.
  • Hou dit ritme altijd aan en hel nog een beetje meer naar voor. Je zwaartepunt komt naar voor en je begint te lopen. Het doel is om dat pasritme (cadans) aan te houden en je zwaartepunt zo ver mogelijk naar voor te krijgen. Merk op dat je cadans misschien nog iets hoger gaat tijdens het lopen.
  • Dit is de eerste fase van een goeie loopbeweging.

TIPS: doe dit eventueel op blote voeten en je zal zeer snel een lichtvoetige techniek aanleren.

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: