Marathon verdient respect

Fascinerend om te vernemen hoeveel mensen van plan zijn om een marathon te lopen. Beangstigend om te horen hoe simpel het voorgesteld wordt. Vandaar dit artikel.

Lopen heeft iedereen in zich, het onderscheid ons van oa. de neanderthaler die dat vermogen niet had. Dus genetisch gesproken kan iedere mens lange afstanden aan. Tot zover het goeie nieuws.

Onze westerse levensstijl is er eentje waarin gemakzucht onder de benaming efficiëntie centraal staat. We zijn steeds op zoek naar manieren om met zo weinig mogelijk inspanning zoveel mogelijk te bereiken. En dat is op veel vlakken zeer goed. Helaas niet op loopvlak.

Om te veranderen van een zittend, wandelend wezen naar een efficiënt lopend individu moeten er een aantal wetten gerespecteerd worden. En daar is geen ontkomen aan. Iemand die overtuigd is dat een marathon lopen gewoon vier keer 10 kilometer is en dus wat langer zal duren, heeft op papier gelijk, maar zal versteld staan van wat er na halfweg mentaal gebeurt. Je lichaam gaat niet zomaar meer mee in het verhaal van 4 keer 10 kilometer en herkend na 20 kilometer bepaalde signalen niet meer en gaat in ‘paniek’. En dan begint het lijdenmensen-marathon-nt.jpg voor de meesten.

Daarom leg ik hier met alle plezier uit hoe je door je training aan te passen, soepel en genietend 42,195 meter zal lopen. Je hoeft geen slaaf te worden van de kilometers. En trainingsschema’ s die prediken dan je 100 kilometer op een week moet aankunnen zeggen veel over de inkt die gevloeid is om dat op papier te zetten, maar getuigen niet van intelligentie.

Loopsouplesse, spierreactiviteit, optimale loophouding en je marathonhartslag zijn de kernwoorden van een gezonde en leuke aanpak.

Een schema waarbij je de ambitie kan hebben om tussen de 3 u. 15 en 3 u. 30 te eindigen, is perfect mogelijk met drie trainingen per week. Persoonlijk raad ik het zelfs aan in combinatie met een aantal spierversterkende – en stabiliteitsoefeningen.

Kern van je schema zijn twee relatief korte trainingen ( gemiddelde duur 45 minuten) waarbij je spelenderwijs souplesse en houding traint en één langere training onder de vorm van een combinatie wandel en loop waarbij je een gedeelte loopt op je gewenste marathontempo. Ook hier is de afstand eerder beperkt en de duur gemiddeld 1 uur en 30 minuten.

Enkel om je mentale schrik te overwinnen loop je in een voorbereiding van een 18-tal weken één of twee tochtjes van maximaal 4 uur waarbij je 25% wandelt.

Marathon verdient ons respect, de eerste marathonloper liet trouwens het leven op het einde, denk daaraan, bezin eer je begint en geniet van je ontwikkeling als atleet. De weg naar de eindstreep is een fantastische tocht waarin je over jezelf dingen ontdekt, die je nooit komt te weten door te denken dat een marathon 4 keer 10 kilometer is en dus effe afgehaspeld kan worden.

Heb je vragen, aarzel niet en stuur mij een mailtje (footrooms@maisonjohn.com).

SUCCES!!!

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: