Marathon Amsterdam: UPDATE

Opdrijven van kilometers vraagt altijd een aanpassing van het lichaam. Zowat alles komt onder druk te staan. Mentaal is het een uitdaging om langer dan 2 uur en 30 minuten te lopen en de grens van 3 uur is voor iedereen even slikken. Toch is het doenbaar door een combinatie van lopen en wandelen waarbij je 70% van de duur loopt en 30% wandelt om geleidelijk aan het wandelen te doen tijdens het drinken waardoor je bijna uitsluitend loopt. De mentale gewenning lukt stilaan op deze manier. De fysische belasting op het lichaam, dat is een ander verhaal. Kleine problemen worden nu eenmaal uitvergroot wanneer je behoorlijk langere afstanden loopt. Dat begin je te merken aan allerlei kleine kwaaltjes zoals geïrriteerde achillespezen, voorvoeten die pijn doen, … Als reflexoloog beschouw ik het eerder als een aangename bijkomstigheid om door de pijn en ongemak heen het inzicht te krijgen in het waarom van een probleem en te komen tot een positieve aanpak. Zo heb ik ervaren dat mijn rechtervoet trager reageert dan mijn linkervoet bij het landen. Daardoor krijg je irritatie, last en uiteindelijk pijn aan de buitenkant van de voet, ter hoogte enkel en langsheen het vijfde middenvoetsbeentje. Ook krijg je last rond de achillespees. Verkeerdelijk kan je dan denken dat je een achillespeesontsteking aan het kweken bent. De oplossing zit hem in de waarneming dat ik trager die rechtervoet plat op de grond zet. Dat heeft te maken met de PERONEUS groep van spieren. Die geraken overbelast doordat zij enorm uitgedaagd worden met het opbouwen van de kilometers. Bijzonder aan die spieren is dat ze geen antagonist hebben, wat betekent dat ze twee bewegingen moeten doen en dus veel sneller vermoeid geraken. Deze spieren liggen tegen je kuitbeen aan de buitenkant van je onderbeen en verzorgen de pronatiebeweging van je voet. Geen goeie reflexoloog natuurlijk zonder een oplossing. En die heb ik gevonden in heel veel oefeningen doen maar ook in een speciaal type loopschoen, de #vibramfivefingers . Een sockliner die je over je voet trekt als bescherming maar die zelf geen demping heeft waardoor je volledig op je spierapparaat moet vertrouwen om te lopen. In het begin zeer vreemd maar geleidelijk aan leer je op je middenvoet of voorvoet landen en train je dus veel beter die peroneus spieren. Ik doe nu twee keer per week maximaal 5 kilometer met die schoentjes en het gevoel is behoorlijk verbeterd. IMG_1541

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: