training

het actieve deel van je training dient u drie delen te bestaan. de eerste twee zijn uitermate belangrijk en het derde zal het verschil maken.

First part of your training ( endurance)

het eerste wat nodig is, is uithouding. mijn favoriete loopgoeroe is Lydiard, een man die LSD predikte, long slow distance running. zijn atleten moesten iedere zondagavond een duurloop van minimaal 30 K doen, zo traag mogelijk. dat moet je nu niet direct gaan doen, maar je zal wel langer en langer traag moeten leren lopen. een hele klus, geloof me.

bij dat traag dien je te begrijpen dat je nu te snel loopt. elk tempo dat je  nu traag lijkt, dien je 10 sec bij te doen. en dan is het traag.

deze training maakt je cardiovasculair systeem, ofwel je hartspier, sterker.

dit zal je toelaten om als het nodig is heel diep ( lees snel) te gaan.

dus het eerste deel van je training zijn (uiterst) trage duurlopen. in deze zone geen boven of ondergrens, maar gewoon heel traag. een HR van 50 à 55 % van je max HR. Nu kan dit traag lijken, ook in vgl. met andere websites die spreken over 70% . Bij een dergelijke HR voor trage duurlopen wordt  je snelheidsbereik, de snelheid die je lichaam kent en waar je mee kan spelen, te beperkt. Om het anders te zeggen, het verschil tussen traag en snel is kleiner. daarom traag is heel traag en snel is quasi maximaal. Lees verder dan snap je het.

een aantal nuttige effecten van dit type training zijn:

  • vetverbranding en koolhydraatverbranding
  • toename haarvaatjes bij vooral langzamere spiervezels.
  • betere hormoonwerking
  • betere enzymwerking.
  • hartvolume neemt toe.
  • je lichaam herkent dit sneller en loopt gemakkelijker op vetten, hierdoor gebruik je minder koolhydraten.

info@footrooms.com

Second part of the training ( extensive)

in deel 1 hebben we ons lichaam geleerd om langere inspanningen te doen, stilaan gaan we nu het  ritme opdrijven en een lichte vorm van snelheid toevoegen. het is uitermate belangrijk om een tempo te hanteren dat niet uitput en waarmee je instaat bent minimaal 30′ te lopen. Deze zone wordt extensief genoemd. Meestal heb je hier een boven en ondergrens, de bovengrens is vgl met je 10K tempo, de ondergrens met je 21K tempo.

ideaal is om deel 1 éénmaal per week te trainen en deel2 tweemaal ( onder- en bovengrens).

Deze twee trainingsvormen moeten het grootste deel van je training op jaarbasis uitmaken. variaties zijn groot.

WTL (wisseltempolopen), fartlek ( vaartspel), extensieve duurloop, …. je kiest maar. zie lopen als een spel en je lichaam zal uitermate vlug evolueren.

een tip: probeer niet op je hiel te landen maar op je middenvoet, de belasting op je onderbenen en voeten is beduidend minder, je ritmisch gevoel zal groter worden. Probeer ook een beetje naar ‘voor te vallen’. Je lichaam zal in die houding een stuwend vermogen krijgen. Deze techniek wordt chi-running genoemd ( info@footrooms.com)

enjoy

Third part of the training (intensive)

this page is yet to be build but will reveal all secrets about training to perfom as a runner and still enjoy it.

keep coming back to find out more.

Welcome

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: