training en yoga

Inleiding:

Hardlopen, ik bedoel hier echt wel goed hardlopen, en yoga zijn twee paden van dezelfde weg.

yoga is de filosofie waarin gesteld wordt dat de kern van alle antwoorden ligt in onszelf. yoga omvat tal van oefeningen (asana’s, ….) en meditatieve technieken die allemaal, zonder uitzondering, ervoor zorgen dat we stilaan begrijpen dat alle antwoorden, hoe moeilijk en confronterend ook, in ons zelf liggen.

vanuit deze basisgedachte kan je besluiten dat gedachten werkelijkheid worden, als we het maar willen en zelf krachtig genoeg geloven.

soms kan iets echt je weg niet zijn, maar de juiste weg is vaak de weg van de meeste inspanning. voor elke atleet is dit een dogma.

Niet alleen hebben hardlopen en yoga beiden een positieve invloed op het lichaam en de geest maar er is zoveel meer aan de hand met die twee.

Twee paden:

Vandaar mijn beginzin dat yoga en hardlopen twee paden zijn van dezelfde weg.

Het geheim tussen die twee zit hem in balans, evenwicht.

Evenwicht in denken, evenwicht in handelen.

Evenwicht in zweven, in neerkomen, in ademhalen, kortom is bewust lopen.
De talrijke ongemakken die een hardloper kan tegenkomen, rugpijn, spierpijn, achillespijn, … hebben niets van doen met het hardlopen op zich maar alles met een onbalans in het bewegen die 3 tot  4  keer uitvergroot wordt door de frequentie van herhaling en het gewicht bij het neerkomen.

Door yoga leren we terug in evenwicht staan, zitten, lopen maar vooral ademhalen.

Veel ongemakken tijdens het lopen, zowel in training als competitie, momenten van verzwakking, van verzuring, van niet over de grens kunnen, verdwijnen wanneer we oefenen op bewust ademen. onze paniek, onze angst op die momenten verdwijnt en we komen terug bij onze kern.

Daarna bestaat die grens niet meer tot de volgende die we weer slopen door simpelweg in onze ademhaling te kruipen.

Naast de ademhaling zijn er tal van lichaamsgerichte oefenen die ons helpen om sterker, evenwichter, mooier te bewegen en die grens van daarnet te verleggen.

Hieronder een kort lijstje dat mij door een gunstige wind bereikt heeft:

Vlinderen; deze houding strekt en opent de heupen, wat de beweeglijkheid en souplesse verbetert en een efficiëntere looppas geeft.
Hond; strekt de bilspieren, hamstrings en achillespezen. Opent tevens schouders en borstkas, wat de adem bevorderd. Strekt en maakt de schouders los zodat deze tijdens het hardlopen meer ontspannen zijn.
Utkatasana; strekt en verstrekt de benen, met de quadriceps en enkels. Strekt en verstrekt de schouders en borstkas.
Heldenzit; strekt de quadriceps en helpt stijve knieën los te maken
Driehoek; versterkt de benen en vergroot de ribbenkast, waardoor je dieper en gemakkelijker kan ademen tijdens het hardlopen.
Spreidstand; verstrekt en strekt de benen, met name de hamstrings, bij hardlopers een van de meest vastzittende spiergroepen.
Berghouding, verbetert je houding en heeft een positieve uitwerking op je loopstijl. De meeste lopers hebben de neiging de schouders naar voren te laten hangen. Toplopers lopen altijd in de berghouding, bewust of onbewust

Deze rubriek zal blijven groeien zolang mij inzichten groeien.

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: