Testing Hoka One One Carbon X2

  • 5 mm drop
  • ongeveer 241 gram (per schoen uiteraard)
  • neutraal
  • type: wedstrijd
  • geteste ondergrond: asfalt, grind, zand.

Een schoen waarmee het 100K record van Jean Paul Praet (en in mindere mate dat van een Japanner) aangevallen werd, kon alleen maar mijn aandacht trekken.

De schoen ( tekst van de fabrikant)

De HOKA ONE ONE Carbon X voor heren zijn neutrale wedstrijdschoenen. De Carbon X is een nieuw model hardloopschoenen van Hoka en is speciaal ontwikkeld om het record op de 100 kilometer afstand te verbreken. De lichtgewicht wedstrijdschoenen zijn ideaal voor het lopen van snellere tempo’s op lange afstanden. Spontaan denk ik dan dat we praten over het profiel voorvoetlander en lichte atleet. Een beetje mijn profiel dus als natural running adept met een voorliefde voor voorvoet impact.

Het lichtgewicht bovenwerk bestaat uit een enkele laag Mesh-materiaal. Dit biedt een zeer hoog ademend vermogen om de voeten comfortabel te houden. De tong van de schoenen is gemaakt van Lycra materiaal. Het voorkomt dat de tong wegglijdt en biedt extra stabiliteit. Een tong die stabiliteit geeft. Zijn er mensen die dat geloven?

De Carbon Fiber plaat over de gehele lengte werkt samen met de Meta-Rocker geometrie in de schoenen. Dit resulteert in een explosief en snel gevoel tijdens het lopen, alsof je vooruit wordt gestuwd. Tijdens het lopen van lage tempo’s geeft de plaat een stijf gevoel, maar tijdens het lopen van snelle tempo’s stuwt de plaat de voeten naar voren door veel energie terug te geven. Om dit te testen ga ik dus zowel tragere lopen doen ( normaal op Altra en Newton Motion) als mijn echt tempowerk ( doe in normaal op Newton Distance).

De bredere PROFLYTM X-tussenzool biedt veel stabiliteit en ondersteuning. Boven de Carbon Fiber plaat zit een laag CM Betty Fly-foam voor comfortabele demping. Onder de Carbon Fiber plaat zit een laag Injected EVA-materiaal. Dit materiaal geeft energie terug en voegt duurzaamheid toe aan de schoenen, waardoor je langer door kunt lopen. Ik ben nooit fan van teveel demping omdat het eigen lichaam zijn impactabsorptievermogen ( elastic recoil) verliest daardoor. Maar ik blijf benieuwd.

Mijn ervaring

Belangrijk voor je verder leest is mee te nemen dat ik een voorvoetlander ( niet -loper) geworden ben en het technisch aspect van de loopbeweging ontwikkelen uitermate belangrijk vind. Natural Running is een vermogen dat in elk van ons zit, enkel geraakt het ondergesneeuwd met de jaren en een deel van je training zou erop gericht moeten zijn om dit vermogen wakker te houden. Dit even terzijde.

De beschrijving van de schoen zoals de folder zegt, klopt. Het is in basis een snelle, stuwende schoen. Comfortabel traag lopen zal voor de meesten raar aanvoelen. Maar dat heeft naar mijn inzicht vooral te maken met de mate waarin je zittend loopt. Het is belangrijk om direct na het afstoten je been in extentie te brengen ( te strekken). En dan pas bij te trekken. Wil je hier meer over weten, mail me gerust. Wanneer je dit niet doet, vaak bij de shuffle pas, dan blijft de schoen bij trage tempo’s raar aanvoelen. Dat heeft te maken met de hoogte van de middenzool. Je voeten hebben totaal geen contact met de grond en voelen enkel wat vanbinnen in de schoen zit. En dat is dus eerder hard wanneer je niet afstoot maar schuifelt met je voeten ( typisch bij shuffle pas, vandaar de naam dus). De middenzool moet ingedrukt worden. Om de stuwing met de carbonplaat toe te laten uiteraard maar ook om terug te veren bij tragere tempo’s.

Voor wie is die schoen geschikt en wat is het nadeel?

Hierbij neem je even mee dat er voor mij een verschil zit tussen schoenen waar je mee traint en schoenen waar je wedstrijden of snellere tochten mee wilt doen. Per definitie zou een schoen waar je mee traint je voetbalans moeten herstellen, spieren ontwikkelen, … kort samengevat wat ‘oncomfortabel’ moeten zijn. Je lichaam moet geleerd worden om zichzelf te optimaliseren ( over dat vermogen, proprioceptie, heb ik het nog eens) en zo ontwikkel je je ideale loopstijl. Maw. altijd met super comfortabele schoenen lopen is dus op middellange termijn een nadeel als je wilt blijven presteren. Bij een wedstrijdschoen mag het anders zijn. Dan moet je presteren en je loopstijl moet perfect ondersteund worden door die schoenen. Vergelijk het met de juiste banden op een koersfiets bij een wedstrijd. Zo zou het moeten zijn. Maar zo is het niet natuurlijk. Niet iedereen kan 3 à 4 paar loopschoenen tegelijkertijd in de kast staan hebben. Dan komt de vraag. Train je altijd op de Hoka One One Carbon X? Zowel traag als snel. Om eerlijk te zijn vind ik het geen verkeerde schoen. Hij past bij mijn loopstijl. Ik land op de voorvoet, zet dan mijn voet plat ( wanneer ik traag loop) of breng de hiel tot net boven de grond ( op tempo) en focus op de extentie ( en dat is de kern ) van mijn been bij de afstoot. Een blijvend aandachtspunt ( ik ben niet van de soepelste) maar een snelle schoen gebouwd om te stuwen en dan nog eens voorzien van carbon dat hard aanvoelt bij het neerkomen waardoor ik mijn voorvoet nog bewuster ga gebruiken, ligt me wel. Dat ontdekte ik met Newton Running en hun POP-systeem trouwens. Maar maar maar.

Nadeel is dat een dergelijk type van schoen, je lichaam altijd de beweging quasi maximaal laat uitvoeren. Je bijna verplicht. En daar hou ik niet altijd van. Niet alle dagen zijn hetzelfde. Soms wil ik gewoon rustig lopen en een echt lange tocht traag en genietend doen. In een dergelijk type schoen heb je altijd het gevoel te ‘moeten’ presteren. En dat lig me niet. Om nog maar te zwijgen wanneer je hier en daar een pijntje voelt. Dat is een andere loopstijl of voetafwikkeling soms een verademing.

Een bijkomend punt is dat ik behoorlijk wat tijd doorbreng op altra, vibram, newton running, … minimalistische schoenen dus waardoor mijn voetbalans behoorlijk ontwikkelt is. En dat is een voordeel wanneer je met dergelijke schoenen op pad gaat. De meesten doen dit echter niet. Met deze schoen lig je dermate hoog boven de grond, dat je quasi veroordeelt bent om enkel op asfalt te lopen. En liefst van het type mooi aangelegd, geen putten, niet teveel stenen, … Daardoor bouw je onbewust je voetbalans en overall balansgevoel af op termijn. Hou daarmee rekening. Dat hoeft geen nadeel te zijn als je occasioneel echt snel wil lopen, op training of wedstrijd. Hetgeen Hoka One One zelf stelt trouwens.

En dan is er de negatieve impact van teveel demping naar mijn gevoel. Demping geeft altijd een vals gevoel van veiligheid. Niet alleen bij dit type maar in het algemeen. Ik verdenk er fabrikanten van dat het carbon gebruikt wordt om het eerder opgebouwd verlies door teveel demping terug te dringen. En dat fabrikanten dus eigenlijk proberen om de normale werking van de voet, landen op de voorvoet, afstoten en extensie, te herstellen. Daarvoor moet je maar één van mijn boeken lezen.

Mijn eindconclusie is dat deze schoenen om te presteren op de juiste ondergrond zijn maar niet om altijd op te trainen . En de vraag blijft wat er van overblijft wanneer de carbon weg is. Ik vermoed een gewone loopschoen met veel te veel demping en tamelijk onstabiel los van de hielkap die een vals gevoel van stabiliteit geeft. En aub. zwijg over die stabiele tong.

John Rooms

Coach Footrooms Running Academy

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: