Marathontempo

Hoe ontdek je je ideaal marathontempo? Geen simpele vraag. En eigenlijk ook geen simpel antwoord. Tenzij je natuurlijk gewoon wilt uitlopen. Dan start je rustig en je loopt zo de hele tijd. Dus het antwoord op deze vraag is enkel voor degenen die een maximale prestatie willen neerzetten.

Tijdens de 15 weken voor mijn marathon doe ik wekelijks 1 of 2 trainingen op mijn gewenst marathontempo en observeer mijn hartslag. Ik geef het toe dat het een methode is waarvoor je wat ervaring moet hebben en vooral waarbij je je lichaam behoorlijk moet aanvoelen.

Observatie. Tijdens de training op mijn marathontempo hou ik mijn HR in de gaten. Niet maniakaal maar per ronde ( ik loop op een piste) kijk ik eens en wanneer die HR plotseling behoorlijk stijgt, bv. van 135 naar 155/160 ( op dit moment merk ik het op na 4K) dan weet ik dat het tempo iets te hoog ligt. Maar in plaats van dan bruusk te vertragen, laat ik het tempo iets zakken. En blijf observeren. Je HR zal dan zakken tot een aanvaardbare HR en zo ontdek je op welke tempo je HR stabiel blijft en je dus langere tijd kan lopen.

Zakt je HR helemaal niet, dan loop je gewoon op een verkeerd gewenst tempo.

Het ontdekken van je optimaal marathontempo draait volledig rond het fysiek ontdekken van je anaeroob omslagpunt. Daar blijf je uiteraard onder. Ideaal is om daar zo dicht mogelijk bij te zitten zonder in de problemen te komen. Daarvoor doe je die training dus. Je start meestal ergens met 4 à 8 K op je marathontempo en zo de voorlaatste week draai je ergens 16 à 18K waarbij je hartslag laag blijft. Neem gerust energiedrank mee de langste trainingen.

Uiteindelijk zal die training ervoor zorgen dat je perfect op je marathontempo kan starten, je HR de eerste 15 à 20 K lager dan je maximale marathonHR zal blijven en je zo perfect een snellere tweede marathonhelft zal lopen.

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: