Barefoot

Veel vragen de laatste tijd rond de zin en onzin van blootvoets lopen. Moet dat nu echt, zo in de plassen op blote voeten lopen? Er ligt overal glas, ik ga daarin trappen, … en ga zo maar door. Uiteraard moet je een beetje uitkijken waar je je voeten zet. Alleen is die bezorgdheid een beetje voorbijgaan aan de doelstelling van blootvoets lopen. De ambitie van een barefoot training is de basis van je loopbeweging en het apparaat waardoor je automatisch ( je leest het goed) je loopeconomie zal optimaliseren, beter te ontwikkelen.

Door het dragen van schoeisel dat meer en meer dempend wordt, herkennen onze voeten de bodem niet meer en kunnen zij niet meer gepast reageren. Het gevolg is dat je voeten neerzetten een beetje Russische roulette spelen is. Dat kan een keer fout gaan. Natuurlijk moet je niet overdramatiseren.  Enkel pleit is als coach voor het voldoende stimuleren van de voeten en dito spieren. Hierdoor worden ze sterker en intelligenter. Door blootvoets te trainen, bij voorkeur op verschillende ondergronden, stimuleer je maximaal je natuurlijk looppotentieel. En voorkom je een behoorlijk aantal blessures van de voet, enkel en het onderbeen.IMG_1541

Nooit meer schoenen?

Het voorgaande betekent voor mij niet dat er vanaf nu zonder schoenen moet gelopen worden. De juiste schoen aan je voeten geeft bij een optimaal getrainde atleet een verbetering in zijn loopeconomie. Daarover gaat dit artikel niet.

Belangrijk is wel dat de basis van je beweging en de informatie die daaruit voorkomt naar boven toe, deze heeft een impact op je loopcoördinatie en je fysieke mogelijkheden, optimaal ontwikkeld worden. Uiteindelijk train je daarvoor.

Tip

Elk verstanding loopschema bevat minimaal één barefoot moment.

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: