Lopersknie can be a bitch

Lopersknie of de pijn aan de buitenkant van de knie iets onder het centrum, steekt deze periode van het jaar vaker de kop op. Het opdrijven van kilometers heeft daar vermoedelijk wat mee te maken. Het verzwakken van onze corestrength doet daar ook geen goed aan. Echter lopersknie kan je vermijden, dat is de basis.

De meest gekende oorzaken voor lopersknie zijn:

  1. Te snel het aantal kilometer opdrijven, altijd dezelfde omloop nemen, …
  2. Zwakke bil- en/of bovenbeenspieren zijn een belangrijke oorzaak. Door verminderde controle van deze spieren zak je meer door de heup, kantelt het bekken en draait de knie meer naar binnen. De spanning op de peesplaat neemt hierdoor toe en er zal extra wrijving tussen de peesplaat en de knie ontstaan.
  3. Core instability.
  4. Onbalans in spierlengte of spierkracht van de bilspieren, bovenbeenspieren, hamstrings of de TFL zelf.
  5. geen optimale schoenen
  6. Verkeerde looptechniek, dan kan de pasfrequentie zijn, neerkomen voor de knie, …

Voor elk van deze mogelijke oorzaken zijn oplossingen. Echter waar ik in dit artikel de aandacht voor vraag is je loopstijl. Deze kan energie vreten en gelet op het feit dat lopersknie vaak na een tijdje opkomt heeft vermoeidheid en inefficiënt lopen er zeker mee te maken. Daarom de volgende tip: Probeer eens een tijdje heel bewust op de blote voeten te lopen met een hogere cadans ( aantal passen per minuut) dan gewoonlijk en probeer ontspannen te lopen. Ongeveer 1 à 2 kilometer kan al voldoende zijn. Automatisch gaan je spierkettingen zich aanpassen en verdwijnen de meeste onbalansen. Gericht trainen vlakt de rest van de problemen uit en zo kom je tot een soepele oplossing van lopersknie.

Voor info rond looptrainingen die je stijl onder de loep nemen, http://footrooms.academy/

Een hele leuke website om wat meer tips te vinden rond revalidatie van lopersknie is http://www.amstelfysio.nl/blog/hardlopen/hardloopblessure/verban-de-lopersknie/

Succes !!

 

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: