Versterk je voeten!!

Voeten hebben een natuurlijk corset, train het!

Ik hou mij al zeer lang bezig met voetpijnen en aanverwante ongemakken. Een inzicht dat elke voetreflexoloog uiteindelijk beseft is dat wij een ongelofelijk sterk wapen in handen hebben ( letterlijk) om klanten inzicht aan te reiken in het optimaal houden van hun eigen voeten. Binnenkort geef ik hier een opleiding over bij @totalhealthacademy en vermoedelijk ook @goldenfeet, dit even terzijde. Daarover gaat dit blog. De pijnen die je kan ervaren in je voeten. En die je beter niet sust met zachtere schoenen, steunzolen, … Ze vertellen je wat.

Het valt mij op dat behoorlijk wat klanten van mij kampen met voetpijnen. Niet zozeer gespecificeerd en gekleurd met een diagnose genre hielspoor, plantaire fasciitis, …. maar gewoon pijn bij het stappen. Zeer hevig, vaak ook niet te sussen met een pijnstiller. Een pijn die hen beperkt in het stappen, wandelen of hardlopen en die vaak plots opkomt, zelfs gewoon daar is bij het opstaan. Velen hebben er last van, in het bijzonder zij die zeer regelmatig rondlopen, een staand werk hebben, in de horeca hun brood verdienen, aan de band werken of gewoon zeer veel hardlopen. Een combinatie van dit alles kan ook.

Een voet bestaat uit botjes ( dat wist u al) en die botjes worden in een vorm gehouden door ligamenten, peesjes, weefsel en spieren. Dat noem ik ons corset. En dat corset verzorgd dus de optimale vorm van je voeten. En door de tijd gaat dat corset veranderen. Je wordt ouder, je beweegt op een andere manier of je stopt met vaak te bewegen. Bijkomend kan je eetpatroon behoorlijk veranderen, draag je vaak een bepaald type schoen, … Kortom er zijn behoorlijk wat redenen waarom de optimale werking van dat corset in vorm blijft. Het gaat verzwakken bij momenten, het spierweefsel geraakt vermoeid of te weinig gehydrateerd, … Er zijn legio redenen waarom de kwaliteit van dat corset achteruit gaat. En dan gaat het naar mijn gevoel fout. Grondig fout bij momenten.

Elke voet heeft een bepaalde voor jou ideale vorm en die vorm zorgt ervoor dat jij op een bepaalde voor jou ideale manier, stapt. Helaas hebben wij de neiging om onze voeten niet altijd uit te dagen en te gebruiken voor wat ze dienen. Namelijk ons dragen en voortstuwen. We hebben de neiging om hen over te beschermen. En natuurlijk zijn er omgevingen waar enige vorm van harnas veilig is om te vermijden dat ze gekwetst geraken echter door schoeisel dat zeer ondersteunend, dempend, … is gaat ons natuurlijk corset achteruit. En op zich zijn die schoenen de oorzaak niet. Ze zijn eerder een gevolg van de verzwakking van dat corset waarop ze een antwoord zijn. Een steunzool, een dempende schoen, een verhoogde hieldrop is vaak een antwoord op een stand van zaken die degene die hem aanreikt voor jou wil oplossen. Het gaat weliswaar verkeerd als we zonder het te beseffen weinig uitdagend schoeisel dat zeer dempend en ondersteunend is dragen zonder dat daarvoor een reden is. Enkel vanuit sociale of modieuze overwegingen. De impact op je corset is enorm. En zolang je jezelf daar bewust van bent en je voeten traint en uitdaagt op momenten dat het kan, is er weinig aan de hand. Helaas zitten we vaak in de zetel of hangen we voor de buis op momenten dat we zonder schoeisel rondlopen.

En dan komen er klanten bij mij langs met voetpijnen die niet specifieerbaar zijn. Maar ze hebben wel behoorlijke pijn. Manueel letterlijk terug vormgeven van de voeten is dan de eerste stap. Dat geeft meestal instant verlichting. Dat leer ik dus aan in die cursus en kan iedereen eigenlijk doen. Een ontsteking moet uiteraard genezen. Mijn beruchte waterkuur is ook een handig hulpmiddel ( je drinkt bewust 3 dagen, niet meer, 1 liter water meer dan wat je gewoon bent). Dat is het begin. Wat er ook dient te gebeuren is je voetspieren en structuur met een aantal eenvoudige oefeningen terug uitdagen en ondersteunen. Die oefeningen en vooral wat ze doen komen uitgebreid aan bod in mijn volgende cursus. En wil je meer weten daarover, volg @footroomsrunning op instagram en je blijft perfect op de hoogte.

Dus trainen die voeten, vandaag nog!

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: