Wat willen wij?

Gewoon een kanttekening bij wat ik zoal waarneem.

Trainen alsof je leven ervan afhangt?

Verwondering dat is een emotie die vaak opduikt sinds ik coach ben. Verwondering over de verwachtingen van hardlopers en de snelheid waarmee ze hun doel willen gerealiseerd zijn. En het woord snelheid mag u bekijken op twee manieren. In de zin van snel van punt A naar punt B en zo snel mogelijk halen dat doel. Twee manieren dus die de meesten uit hun voeten willen toveren. Op een zo kort mogelijke tijd.

Voor mij niet gelaten enkel het verwondert mij omdat realisme het handelsmerk zou moeten zijn van hardlopers. Alles kan en alles mag maar een doel is iets om naar toe te werken in respect voor je lichaam, je geest en liefst die twee samen. Door jezelf te dwingen om te evolueren kan het wel eens misgaan. Dat heeft dan de vorm van een blessure of een lopers’ block, de weg der geleidelijkheid is altijd aangewezen. Je kan naar mijn gevoel geen stappen overslaan zonder daarvoor een prijs te betalen.

Waar is de periode dat een trainer je direct vertelde dat wat je nu trainde effect zou hebben binnen 12 maanden? Ok, dat kan wat overdreven zijn, zeker voor beginners is de evolutie en de reactie van je lichaam vaak sneller, maar het geeft wel aan hoe er vroeger naar een trainingsopbouw gekeken werd. Nu valt het mij op dat een marathonvoorbereiding niet uitgedrukt mag worden in 1 jaar maar eerder in maanden. Het moet gewoon sneller en sneller. Een beetje zoals de rest van de maatschappij vermoed ik. We willen zo snel mogelijk bevrediging en worden daarbij gestimuleerd door hardlopers die ook snel bevrediging willen. Tot het fout gaat, maar dat krijg je zelden te horen. En wat uiteindelijk ook het resultaat is. Dat is ook niet belangrijk.

Footrooms denkt anders. De weg naar een doel is belangrijker dan het doel zelf. Wat heb je geleerd onderweg? Hoe heb je de uitdagingen aangepakt? Ben je de beste versie van jezelf geworden tijdens de opbouw of lijkt het er gewoon op? Dat zijn vragen die ik graag aan een atleet stel. Heb je bewust de training beleefd en waargenomen hoe je lijf en je geest omgaan met de inspanning, de twijfel, de opdracht?

Gewoon even een kanttekening.

Coach

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: