Cadzand wordt meer dan hardlopen

A dream without a plan stays a dream

Binnenkort start onze driedaagse in Cadzand. Hardlopen, meditatie en yoga gaan hand in hand tijdens het weekend. Het is dus geen traditioneel keihard trainingsweekend waar achteraf stoere foto’s en dito verhalen zullen over verteld worden. De foto’s achteraf komen er zeker en de verhalen daarvan hoop ik dat ze vooral gaan over de impact die mentaal bewust hardlopen op je sportbeleving heeft.

Stem je ademhaling af op je hartritme

Hartcoherentie zal essentieel aanwezig zijn tijdens de loopmomenten. Los van de trainingsopdracht zal er bewust gekeken worden naar het ontwikkelen van een ontspannen loopstijl door aandacht te hebben voor het uitademen. Je kan niet uitademen door gespannen te lopen. Dan wordt het zuurstofschuld of anaeroob. En dat houdt niemand lang vol.

De val waarin behoorlijk wat hardlopers trappen is vanaf stap 1 krachtig, kordaat en gefocused op weg gaan. Dat mag van mij natuurlijk enkel moet er dan niet veel verkeerd gaan of op je pad komen om je te laten twijfelen. Er loopt je iemand voorbij. Shit, ga ik zo traag? Die daar kan ik inhalen. Gewoon doen. Ai, ik krijg precies kramp. Te weinig gedronken. Verdomme, het lukt me weer niet om mijn snelheid vol te houden. Hoe komt dat toch? Dat zijn vaak impressies die zich op een krachtig, kordaat en gefocused tochtje voordoen.

Probeer hetzelfde eens ontspannen, goedgemutst en dankbaar te doen. Je zal plots gemakkelijker lopen. Dat gaan we trainen in Cadzand.

Denk aan wat anders of probeer niet te denken

Meditatie door Bie Noe en bewust bewegen met Lotte Pinoy zullen een behoorlijk deel uitmaken van het programma. Onrust opwekken en opvangen is een deel van de aanpak. Elke atleet ervaart momenten van totale paniek en twijfel. Dat kan in een wedstrijd maar evengoed op training. Daarmee leer je omgaan. Nog teveel atleten vervallen in ontgoocheling en het gevoel telkens opnieuw te falen alsof elke training een doel op zich is. Door bewust met je gedachten, gevoelens en sensaties te leren omgaan blijf je rustig tijdens die momenten. Dat gaan we trainen. Op bepaalde momenten. En vermoedelijk ook voor sommigen meer dan voor anderen.

Pijn is louter een ongemak, lijden is wat anders

Pijn en andere ongemakken horen bij het hardlopen. Niet altijd maar je zal zo nu en dan wel iets ervaren dat vervelend is of lijkt. Velen onder ons gaan daarop focussen en laten ongemakken hun loopplezier vergallen. De pijn wordt uitvergroot en krijgt een zeer dominant karakter. Alsof elke stap het nog erger maakt. En natuurlijk kan je als atleet geblesseerd geraken en vaak moet je dan doseren en soms zelfs rusten, maar leren omgaan met een ongemak is ook een deel van het weekend. Hoe maak je de pijn niet groter dan hij is? Door te werken met een zwarte doos bv.

Doorheen het weekend zullen momenten voorzien worden om ook bepaalde aandachtspunten uit te vergroten:

  • Welke trainingsvorm heeft welke impact?
  • Waarom blijf ik zo onzeker?
  • Hoe bepaal ik een realistisch doel?
  • Heb ik die data nodig?
  • Hoe train ik mijn lijf zonder te lopen? Heb ik dat eigenlijk wel nodig?
  • Blootvoets, dempend of ergens daartussen?
  • Hoe belangrijk is voeding?
  • Laat je kop niet zotmaken en zo nog van die dingen?
  • En sorry, je bent Bashir Abdi niet.


Er zijn op dit moment nog 3 plekken beschikbaar. Wie zin heeft, even mailen voor meer info naar john@footrooms.be

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: