Heeldrop of Demping. Wat geniet de voorkeur?

Je moet kiezen, één van de twee.

Heeldrop is altijd een oplossing geweest voor een vaststelling. In de jaren 60 van vorige eeuw zag #BillBowerman in dat om mensen aan het bewegen te krijgen, ze maar ( hij en een vriend hadden de ambitie om met een boekje Jogging iedereen aan het bewegen te krijgen) beter rekening hielden met het zittend leven van de meesten van hun landgenoten. Zitten zorgt ervoor dat je spierkettingen verkorten en zich aanpassen aan je dominante houding. Het lichaam optimaliseert zich. In dit geval als stoel. Om dan plots te gaan hardlopen is een uitdaging. Vooral de verkorte kuiten, de impact daarvan op de achilles, worden uitgedaagd bij het joggen. Dat was het doel van Bowerman. Mensen aan het bewegen krijgen door rustig te hardlopen. Joggen werd een rage en Bowerman ontwikkelde samen met #PhilKnight een hardloopschoen, de #Cortez om je met veilig schoeisel op gang te brengen. Kenmerkend voor de Cortez was dat hij een verhoogde drop had. Het verschil in hoogte tussen de voorvoet en de hiel was 1 cm. Het hielp om de kuiten te ontlasten. En de rest is geschiedenis.

Demping in alle maten en gewichten is naar mijn gevoel niet echt ontstaan uit een waarneming van een probleem. Het heeft enkel als doel om de schok te helpen opvangen omdat er gedacht wordt dat je lichaam het niet alleen kan. En het zelfs heilzamer is wanneer je met je schoenen een deel van de impact opvangt. Dat dit niet ten goede komt aan je elastische terugslag ( de impactenergie wordt stuwende energie), je eigenlijk meer druk zal zetten om sneller stabiel te staan, je een langere contacttijd met de grond ontwikkelt, … daar wordt zelden echt rekening gehouden. Demping voelt comfortabeler aan ( logisch omdat we meestal ook met dempende sneakers en/of knellende schoenen rondlopen), is herkenbaar en daarom kiezen we massaal voor dempende schoenen. Dat ons lichaam baat heeft met belasting absorberen en zich daaraan aanpassen, wordt genegeerd.

Om kort te zijn. Heeldrop is niet zo’n probleem. Als ik toch moet kiezen.

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: