De basis van een goeie looptechniek

Het geheim van een natuurlijke loopbeweging is niet je cadans of je vermogen tot elastische terugslag. Dat zijn onderdelen die handig zijn maar bewust daarmee bezig zijn zorgt er niet voor dat je natuurlijk gaat lopen. Het helpt natuurlijk om die te ontwikkelen maar indien je niet beschikt over het meest essentiële onderdeel van je looptechniek dan zijn deze ondersteunende dingen helaas nutteloos.

Stabiliteit is de sleutel

Klinkt vermoedelijk te simpel maar helaas in de eenvoud van de dingen zit meestal het juiste antwoord. Heb je geen stabiliteit dan verlies je impact-energie, je hebt meer tijd nodig op de grond ( contacttijd), je uitvoering wordt langzamer en ga zo maar door. Op zich hoor ik je dan denken ” ik train toch stabiliteit” . Helaas kan dat best zijn maar je zal er toch voor moeten zorgen om één onderdeel dagelijks te verzorgen. één onderdeel om ervoor te zorgen dat je echt stabiel zal staan. En snel.

Je schoenen verbergen je gebrek aan stabiliteit

Hiermee trap ik natuurlijk een open deur in. Hoe onstabieler je bent, hoe stabieler je loopschoen moet zijn, volgens de meeste adviezen. Dat helpt maar is helaas niet voldoende om je echt te laten evolueren tot een efficiënte atleet. Afhangen van je schoenen verzwakt onherroepelijk. Op zich zijn er geen slechte loopschoenen. Ze tonen alleen aan dat je iets niet hebt of te weinig dat je moet compenseren. Dat is alles. Er is niets verkeerds met schoenen, ongeacht welk type, enkel vertellen ze iets. En dat iets. Wil je dat wel horen?

Ik ben maar de pianist en heb het stuk niet geschreven

De missing link bij de meeste hardlopers die ik ken is optimale heupflexibiliteit en het vermogen om die heupen aan te sturen. Dus eigenlijk twee dingen. Flexibiliteit van de heupen en ze kunnen gebruiken. En daarbij is geen flexibiliteit de absolute sleutel. En laat ons nu allemaal geleidelijk aan qua flexibiliteit achteruit gaan. Geen flexie van je heupen, maakt je bovenbeen immobiel, daardoor kan de bijsturing vanuit je voeten naar bewegelijkheid en balans niet optimaal gebeuren. We reageren dus niet meer optimaal op de informatie die we opnemen. Daarom ook dat dempende schoenen die de ondergrond filteren nog niet direct zullen verdwijnen. Ze zijn meer en meer nodig omdat we niet ideaal reageren op de zondvloed van info die we opnemen vanaf de grond. Beter filteren en vereenvoudigen. En dat doet demping. Ze dempt de signalen. Op zich niets verkeerds mee, het is wat het is. Een antwoord op een tekort.

Mag ik je een advies geven?

Ik hoop het wel. Maak je heupen dagelijks los. Zitten in squadhouding, je benen afzonderlijk naar binnen en naar buiten draaien, op de grond zitten, … Er zijn behoorlijk wat oefeningen om die heupen los te maken. Essentieel. Doe dit regelmatig en er gebeurt wat, je loopt comfortabeler. Ongeacht de schoenen die je draagt. Persoonlijk hou ik ook mijn type loopschoen zo beperkt mogelijk ( lees minimalistisch) om mijn natuurlijk vermogen van demping, stabiliteit, reactiviteit, … te stimuleren. Dat neemt niet weg dat alle dagen niet dezelfde zijn en dat ik ook soms loop met een dempende schoen.

Heb je vragen, ik hoor ze graag.

John Rooms

Coach Footrooms Running Academy

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: