Train looptechniek, maar hoe?

Je loopt maar kan je ook hardlopen?

Mijn visie op techniek is vrij simpel. Je beweegt volgens een aantal anatomische kettingen. Spieren en weefsel die samenwerken in je lichaam. We hebben er zo’n aantal. Niet allemaal even belangrijk voor het hardlopen maar ze werken wel allemaal tijdens het bewegen.

Volgens het principe van de reflexologie zal je door iets in die ketting te stimuleren de volledige ketting stimuleren. In dat opzicht zoek ik altijd naar het voor mij meest fundamentele punt om het geheel te veranderen. En dan te kijken wat er nog overblijft. En daarop verder te werken.


Dat heeft twee voordelen.

1/ als atleet moet je maar een ding onthouden geen 10.

2/ het natuurlijk loopvermogen van een atleet wordt wakker gemaakt, niet geforceerd.

Ik geef even een voorbeeld. Veel atleten focussen op hun benen, voeten, hun onderlichaam. Enkel om echt iets te veranderen aan je techniek moet je bovenlichaam geprikkeld worden en pas daarna je onderlichaam. Neem nu je ellebogen. Door die te weinig te gebruiken, swingen je armen amper en blijven je handen laag. Je handen gaan meer naar voor dan naar boven. Hierdoor zal je je knieën niet tillen, er is nu eenmaal een link tussen je knieën en je ellebogen en je cadans kan niet veranderen omdat je knieën altijd samenwerken met je ellebogen. Blijven die dus laag dan zij ook.

Goeie looptechniek ontwikkelt zich dus altijd met een goeie armwerking.

Zo zijn er natuurlijk nog een paar tips. Meer info nodig? Surf even naar footrooms.

Meer dan 300 tips, inzichten en bijzonderheden. Looptechniek is er één van. Het begin van alles. En daarna komen de vragen. Daarop geef ik ook een antwoord.

Learn to Run en je bent weer helemaal mee.

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: