30/06 Congres in Nederland over Footsteps

6 u. en de wekker loopt af. Normaal is zaterdag een routinedag. In de voormiddag behandel ik een aantal klanten en in de namiddag begint het weekend. Meestal een kort intermezzo maar altijd weer genieten. Vandaag is het dus anders. Ik heb geen klanten en wordt verwacht in Nederland om collega’s te vertellen over mijn eerste boek, Footsteps. Spannend allemaal en vol verwachtingen stap ik in de auto om 1u.30 later te stoppen in Maarn. Volledig op onbekend terrein dus maar de verwelkoming is zo hartelijk dat het beetje stress dat me meestal overvalt, direct verdwijnt. Uiteindelijk mag ik vandaag in een uniek kader aan gelijkgestemden praten over twee van mijn absolute passies, voetreflexologie en hardlopen, je kan slechter vallen.

In Footsteps sta ik stil bij mijn eigen ontwikkeling die geleid heeft tot mijn keuze om voetreflexoloog te worden. Mijn fascinatie voor het optimaliseren van de beweging met de bijzondere aanpak van reflexologie, mondde uit in een eigen methode die ik sportreflexologie ben gaan noemen. In deze aanpak staat bewegen centraal en de meest toegankelijke manier van bewegen is wandelen en hardlopen.

Door observatie heb ik een aantal parallellen gelegd tussen de techniek en de benadering van voetreflexologie en de manier waarop wij hardlopen en daarbij onze voeten neerzetten. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen stijl ( we zijn allemaal uniek) maar ook vanuit onze manier van bewegen kan je door kleine aandachtspunten te verleggen het lichaam stimuleren door het zetten van druk op de juiste zones.

Een demonstratie met een vijftal deelnemers laat zien dat iedereen spontaan op de voorvoet landt bij het ter plaatse trappelen en hierbij volledig het lichaam ontspant. Vanuit het ter plaatse trappelen ontwikkel je de ideale loopbeweging door je zwaartepunt naar voor te brengen. En het blijft dan opvallend dat iedereen neigt naar het landen op de voor – of middenvoet. De hiel komt niet in het verhaal voor als eerste contactpunt. Het leuke is dat op de voorvoet oa de reflexzones longen, hart, … zitten. Zones die we optimaal nodig hebben tijdens de beweging. Mits de juiste tips wordt elke hardloper een beetje voetreflexoloog enkel door te lopen.

Die manier van omgaan met het eigen lichaam, daar draait het om binnen sportreflexologie. In Footsteps staan een behoorlijk aantal oefeningen die het lichaam leren om zijn eigen balans te verleggen en zo de bloeddoorstroming te stimuleren. De essentie van reflexologie dus.

Het dagprogramma gaf mij twintig minuten. Te kort natuurlijk om heel veel nieuwe inzichten mee te geven, maar voldoende om de interesse en nieuwsgierigheid te wekken. Ik bedank dan ook van ganser harte Rene en zijn team voor deze gelegenheid en hoop binnenkort nog meer te kunnen vertellen.

Mijn boekje is te koop bij het Reflexologisch Trainingsinstituut Nederland en als intro tot sportreflexologie is het een absolute aanrader.

Eén opmerking over '30/06 Congres in Nederland over Footsteps'

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: