Lance Armstrong

Hoewel ik nog nooit Lance ontmoet heb, never say never, hou ik wel van zijn stijl.

Niet terugdeinzen, alles uit de kast halen en een gewoon leven, zonder spotlights, verafschuwen. je moet het maar doen. Elke dag opnieuw.

Zijn gedrevenheid maakt van hem een uitzonderlijk kampioen, met of zonder doping. Uiteindelijk bedreef hij zijn sport op het hoogste niveau in een periode dat medisch begeleiden anders gedefinieerd werd en dus ook beoefend.

Zelf geloof ik dat artsen het beste met hun atleten voorhebben ( TOEN en nu) en hen dus ook willen beschermen tegen zware en uitzonderlijke inspanningen.

Dat zijn het ook, uitzonderlijke atleten in uitzonderlijke wedstrijden. Het is gewoon niet mogelijk om op water en brood drie weken aan één stuk in verschroeiende temperaturen alles uit de kast te halen. Elk lichaam dient te recupereren en te herstellen. Als je maar 24uur tussen twee prestaties krijgt, tja wat doe je dan. een twix helpt dan echt niet.

Hiermee wil ik niet pleiten om doping toe te laten alleen een zekere vorm van redelijkheid is op zijn plaats. Vergelijk het met een slinger, we zaten aan de kant van alles kan, mag, … en zijn nu geëvolueerd naar niets in toegelaten en je moet als atleet zelf maar dokter worden om je te verzorgen.

Wat nu gebeurt tart dan ook alle verbeelding, een renner 7 overwinningen afnemen enkel en alleen om een punt te bewijzen, het welke weet ik niet. Dat de overwinning dan naar atleten gaat die ook doping namen is zelfs geen bezwaar. Ongelofelijk voor elk redelijk mens die die vertoning gadeslaat. een mokerslag voor het wielrennen ( vergeet niet dat dergelijke atleten die sport groot maakten en de modale burger zoals u en ik laten dromen) en bij uitbreiding de volledige sport.

De uitleg dat vanaf nu alle sport zuiver is, verkoopt vermoedelijk en maakt ook budgetten vrij maar is gewoonweg niet realistisch.

Elke mens zal het beste uit zichzelf willen halen. je komt altijd op een punt dat de grens dun is. als je op dat moment twijfelt, aarzelt, maar de belangen van de ploeg, het overleven in het peloton, staan op het spel, dan zijn het knappe mannen die niets verkeerd doen.

Geloof dus niet dat sport, topsport, ooit volledig clean zal beoefend worden. Een dagprestatie kan clean, een continue inspanning zoals de tour, de vuelta, … zonder voldoende tijd voor recuperatie, waar de ritten elkaar in een moordend tempo opvolgen, de ene zwaarder dan de andere, lijkt mij uitgesloten.

Het enige wat je kan hopen is dat de artsen hun atleten in de eerste plaats willen beschermen en gezond houden.

UPDATE

Zopas is het rapport van de USADA bij de UCI  aangekomen. Uiteraard heb ik dit nog niet kunnen inkijken en moet ik mij baseren, zoals de meesten, op wat in de kranten verschijnt.

Zelfs nu predik ik menselijkheid in de sancties die iedereen boven het hoofd hangt.

Helaas geloof ik hen ( lance en bruyneel) niet meer. De sportethiek toen zal anders geweest zijn dan nu, niet dat ik mij over vandaag veel illusies in de grote rondes maak, maar de manier waarop het team controles kon ontwijken lijkt me zo kinderlijk simpel, dat ik niet begrijp dat ze met dergelijk systeem wegkwamen.

Rondom hen werd iedereen betrapt en zij konden rustig hun gang gaan. Dat kan alleen als de volledige ketting van de controles gecorrumpeerd was in die tijd. Dat kan nooit bij één positieve plas gebleven zijn. Het is ronduit hallucinant te horen dat een hele ploeg baxters kreeg op hotel tijdens de ronde en daar geen enkel gene over had. Of nog maar angst had voor controle.

Ik geloof dat een aantal mensen het nu stilaan heel warm krijgt.

tja.

 

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: