BeVo Congres oktober 2011

BeVo Congres Oktober 2011 – zaterdag 22 oktober
“Energetische Systemen in de Reflexologie”

Met een leuk najaarszonnetje als compagnon ben ik op weg gegaan naar Westmalle voor het  jaarlijks BeVo Congres.

Dit jaar stond alles in het teken van energie en de energetische systemen in de reflexologie.

Te veel, te weinig, we hebben er allemaal wel eens last van dus nieuwe ideeën rond het beter laten stromen of het herwinnen van energie zijn altijd welkom.

De congresdag werd opgedeeld in twee delen.
In de voormiddag kon men kiezen uit vier workshops waarvan iedereen er twee kon volgen:

 • reflexology technieken en bewustzijnsniveau’s
 • “het gezicht liegt niet”
 • energetisch werken binnen de manuele neurotherapie
 • psychozonemassage

Ik heb gekozen voor één en drie.

In de namiddag konden drie experts in energie stimulatie hun theorie uiteenzetten.
Zelf heb ik enkel de voordrachten over de workshops gevolgd.

Energetisch werken binnen de manuele neurotherapie

De eerste workshop ging over energetisch werken, manuele neurotherapie en hoe hierin reflexologie te zien. Het vakgebied van Griet Rondel (www. fuente-energetica.com) . Helaas is het geen eenvoudig onderwerp en vraagt het nogal wat uitleg. Hierdoor hebben we zelf weinig kunnen proberen, ervaren.

Haar inzichten komen voort uit::

 • emoties en verwerking van emoties zijn steeds de leidraad in haar professionele en emotionele zoektocht geweest.
 • ervaringen in de praktijk toonden aan dat er meer is dan het puur fysieke of is alles puur fysiek?
 • kennis en inzichten in het  functioneren van ons lichaam/zenuwstelsel zijn voor haar uitgangspunten.

Wat is Manuele Neuro Therapie?

Dit is een holistische therapie waarbij het zenuwstelsel als basis genomen wordt om alle vormen van pijn aan te pakken.
Pijn komt voort uit het perifeer zenuwstelsel, het autonoom zenuwstelsel, het psycho-emotioneel of het centrale zenuwstelsel. Het zijn de onderlinge verbanden tussen deze pijlers die pijn patho-fysiologisch weergeven.
Het doel van deze Therapie is het opzoeken van de knelpunten en begrijpen waar de klachten van komen. Daarna afleiden welke pijler het belangrijkst is bij de persoon en welk mechanisme hiervoor verantwoordelijk is.

Binnen de therapie zijn specifieke technieken ontwikkelt met als doel in te werken op de vier pijlers van pijn en zo gericht verlichting te geven en positief bij te dragen tot het welbehagen van een persoon.

De volledige theorie is wetenschappelijk onderbouwd.
Grondslag van haar inzichten ligt in de celbiologie ( Dr. Brice Lipton) en de kwantumfysica.

Celbiologie:

Binnen de celbiologie heeft men twee fundamentele inzichten namelijk dat de gezondheid van cellen bepaald wordt door de omgeving, het milieu waarin ze zich bevinden, dus haar fysieke en energetische omgeving waaronder voeding, gedachten en emoties verstaan wordt.
Dit inzicht zegt dat energievelden waarbinnen wij aanwezig zijn een invloed hebben op onze cellen. En het doorgeven van energetische signalen gaat veel sneller danhet doorgeven van fysieke signalen.

Een tweede belangrijk inzicht is dat een cel te programmeren is en dat het  DNA ons geheugen is dat herprogrammeerbaar is. Een geruststellende gedachte lijkt me.

Kwantumfysica:
Door de kwantumfysica weten we dat de eigenschappen van materie niet overeenkomen met de klassieke natuurwetten.

Het meest verrassende inzicht binnen deze wetenschap is dat gedachte-energie de eiwitten die de functies van een cel bepalen, kan activeren of remmen via de mechanismen van constructieve (opbouwende) en destructieve (afremmende) interferentie.
Thoughs become reality ( waar hebben we dat nog gehoord?).

Toch zijn Kwantumfysica en de Klassieke fysica geen concurrenten omdat de klassieke fysica van toepassing is op hogere niveaus van organisatie, zoals orgaansystemen, mensen en populaties van mensen. Kwatumfysica speelt zich af op de moleculaire en atomaire domeinen.

Conclusie

Het leukste aan zowel haar workshop als haar lezing was de dynamiek die ze zelf kan overbrengen op een groep en waardoor het begrip en inzicht van de toehoorders werd geopend. Iedereen die de workshop volgde twijfelt niet meer aan haar woorden.

Dat we zelf maar weinig mochten proberen is haar bij deze dan ook vergeven.

Reflexology technieken en bewustzijnsniveau’s

De tweede workshop en lezing werd gegeven door Heinrike Bergmans ( http://www.sarafijn.be).

Haar workshop stond in teken van reflexology technieken en bewustzijnniveau’s en bestond uit een aantal energetische oefeningen en hun toepassing binnen de reflexology.

Alvorens een behandeling te starten wordt ‘geaard’. heel diepgaand waardoor de energie bijna tastbaar begon te stromen en naar zijn kern ging. iedereen kreeg het ontzettend koud maar vanbinnen had men een warm gevoel. een bijzondere ervaring. Hierbij heb ik onthouden dat een goeie houding, staand of zittend, van groot belang is om de aarding zijn werk te laten doen. eens dit tot stand gebracht is, is het contact met een klant veel diepgaander en bewuster. Belangrijk is ook dat men zichzelf doeltreffend afschermd en dus geen ‘problemen’ overneemt.

Haar lezing begon met een wakkerschudoefening om de spreekwoordelijke namiddag dip weg te jagen. Iedereen moest rechtstaan en krachtige beweging met armen en benen maken, het liefst al huppelend. Super doeltreffend, iedereen direct paraat natuurlijk.

Het onderwerp ging over de energetisch opbouw van systemen en stond stil bij de opbouw en de interacties tussen de verschillende systemen en beïnvloedingen.

Essentieel in haar gedachtegang is wat genoemd wordt de multidimensionale anatomie, het inzicht dat materie meer is dan elke het fysieke, waarneembare. Materie bestaat uit meerdere lagen of lichamen en het is de frequentie waarop deze ‘bewegen’ die hen onzichtbaar maken voor de meeste onder ons. Materie is ahw een kern van bevroren licht en bv. het verschil tussen het fysieke en etherische lichaam is niet meer dan een verschil in frequentie.

Om inzicht te krijgen in de opbouw van deze multidimensionale anatomie heeft zij zich gebaseerd op oa. Harold S. Burr en Semyon Kirlian die beiden baanbrekend werk geleverd. hebben.

De eerste kwam tot het besef dat de energetische structuur al van in het  embyo aanwezig is en de tweede heeft een fotografie techniek ontwikkeld om het etherische lichaam vast te leggen.

Etherisch lichaam

Het etherische lichaam is niet volledig afgescheiden van het fysieke lichaam. Zo zijn er een aantal systemen die ons fysieke lichaam linken met het etherische.

Het meridianenstelsel is er één van.  Via dit systeem stroomt een onzichtbare, voedende energie (chi) die ons lichaam binnenkomt via accupunctuurpunten.

Het chakra systeem is een tweede link. Dit systeem verzorgd de stroom van hogere energieën via bepaalde kanalen voor subtiele energie in de celstructuur van het fysieke lichaam. Er bestaan 7 hoofdchakra’s die verticaal staan van de ruggegraat tot aan het hoofd. De chakra’s worden onderling verbonden en verbonden met het fysieke lichaam door nadi’s, fijne draden van subtiel-energetische materie. Er zijn tot 72000 nadi’s of etherische energiekanalen aanwezig.

Meerdere lichamen

Zoals hierboven vermeldt, zijn er meerdere lichamen die niet waarneembaar zijn omdat de frequenties hoger zijn. Zo onderscheid men het emotionele lichaam, het mentale lichaam, het causaal lichaam en de hogere spirituele energieën.
Het is belangrijk dat wij ons bewust zijn van deze constructie. Zodoende kunnen wij gepast begrip tonen voor een klant. Indien een behandeling niet op het tastbare,  fysische niveau aanslaat kan een andere laag het probleem vormen.

Belangrijk is wel dat we tijdens een behandeling niet gaan meevibreren op de frequenties van de klant.

Sarafijn Coaching richt zich vooral op de bewustwording bij de therapeut van de energieën en het belang om te komen tot een diepere uitlijning van de chakra’s en zo de juiste stemvork te zijn voor de cliënt.

Beide lezingen hebben iedereen op een begrijpbare manier inzicht gegeven over een thema dat wij allemaal wel aanvoelen en/of begrijpen maar dat vaak zo moeilijk onder woorden te brengen is en dat nog moeilijker toe te passen is.

Helaas kon ik slechts twee sprekers beluisteren maar toch wil ik de laatste spreker Gerard Heijnen vermelden.

“zo binnen, zo buiten”

Het thema van zijn voordracht was “ zo binnen, zo buiten” – een andere manier van kijken en geeft ons inzicht in:

 • de kenmerken van de oosterse energetische geneeswijzen
 • de plaats van de diagnose daarin
 • een aantal energitische diagnose-vormen
 • basisprincipes die ten grondslag liggen aan de energetische gelaatsdiagnose.

De basisgedachte van de oosterse diagnose is gebouwd rond chi en de begrippen yin en yang die voortdurend in beweging zijn. Alles kunnen we vatten in een tweedeling: warm/koud, man/vrouw, voor/achter, …

Yang is een centripetale, neerwaartse spiraalbeweging komend van planeten, zon, maan, etc. Die zorgt voor samentrekking.
Yin is een centrifugale, opwaartse spiraalbeweging vanuit de aarde en die zorgt voor
uiteenzetting.

Factoren die yin en yang bepalen zijn de omgeving, de manier van leven en het voedsel.

Met dit Inzicht kunnen we via het gelaat afleiden hoe personen zijn en hoe zij in de werkelijkheid staan.

Eindnoot:

Tevreden ben ik huiswaarts gereden. Ik was weer een heel stuk wijzer, heb een schat aan boeiende inzichten en vooral een honger naar nog meer kennis, inzicht in dat wat wij zo graag energie noemen, gekregen .

Zoals men zegt, de afwezigen hebben ongelijk. Het opzet van het BeVo was ambitieus, de organisatie was meer dan behoorlijk, de sprekers waren interessant en bijgevolg was de aanpak geslaagd.

Tot volgend jaar.

john rooms
november 2011

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: