Saucony Endorphin Elite

Een bijzondere ervaring

Voor ik begin. Dit is geen technische analyse van deze schoen met aandacht voor de materialen die gebruikt zijn, hoe de carbon verwerkt is in de middenzool, … Dit is enkel een spontane manier van kijken bij een hardloper die een 5K wedstrijd met deze schoen loopt, zonder eerst in te lopen, zonder voorkennis, gewoon schoen aantrekken en lopen.

Het eerste wat opviel bij de opwarming was het onstabiel gevoel. Die zool beweegt alle kanten uit en is ongelofelijk zacht, voor iemand die meestal op hardere types loopt. Ik durf het vergelijken met lopen op een luchtkussen. Spontaan was ik bezorgd omdat een te zachte middenzool energie vraagt om te overwinnen. Het kost dus energie om met die schoenen te lopen. Dat gevoel bleef bij mij ook tijdens de wedstrijd. In het bijzonder denk ik aan mijn mediale voetboog die meer moeite moet doen om terug naar boven te komen ( voor wie weet wat ik bedoel).

Het loslopen naar de start voelde comfortabel aan en sinds ik met een middenvoetlanding loop en mijn voet dus rol ( raad ik iedereen trouwens aan) is dat natuurlijk iets wat ik verwacht van een loopschoen. Dat hij mij laat rollen.

Mijn zorg was ook dat mijn linker grote teen lastig zou gaan doen (ik heb artrose op die teen), dat bleek niet het geval en een babbel achteraf met een product man leerde dan de carbon zo stijf is dat die ahw werkt als rocker ( weet je niet meer wat een rocker is, lees mijn vorig blog).

Dus we zijn begonnen aan de wedstrijd. En het gedrag van die schoenen veranderde. OK ik was bezorgd om het onstabiel gevoel, maar in de wedstrijd heb ik daar niets van gemerkt. Ik ben direct aan een hoog ritme begonnen en merkte dat die schoenen echt bedoeld zijn om snel te gaan. Ze stuwen echt wel. Het vermogen tot elastische terugslag opgewekt met de carbon compenseerde nog meer mijn natuurlijk elastisch vermogen. Die twee samen zorgden ervoor dat ik de eerst 3K van de 5K behoorlijk sneller liep dan ik gewoonlijk doe in een temporun. Geen echte wedstrijd voor een snelle tijd, dat pad heb ik al een tijd verlaten, ik wil vooral genieten van het mezelf uitdagen en een beetje pijn doen zonder helemaal choco te zijn, en dat werkt aardig. Na die 3K liet ik het tempo bewust wat zakken ook omdat ik niet mee was met de omlooplengte en dacht dat het verder lopen was dan de meting op mijn klokje. Ik twijfelde aan de meting van mijn polar dus. Achteraf een misverstand. Ik liep vrij vlot mijn eerste snelle 5K van het seizoen in 21 minuten. Geen wondertijd maar voor een 54 -jarig veulen dik OK.

De schoenen zijn uitermate dempend voor een atleet die graag een hardere ondergrond heeft. Blijkt kort na de wedstrijd dat mijn lichaam moeite heeft met de andere impact. Mijn rug speelt op, mijn benen voelen zwaar en het vlot gevoel is weg. Dat kan natuurlijk ook omdat ik toch wel pittig doorgelopen heb en mijn lijf dat niet gewoon is.

Helaas zijn deze schoenen best wel prijzig. Ik had er wel wat vaker mee willen lopen. Om vooral te observeren hoe mijn lichaam in dergelijk type van soepele, dempende zool met het harde carbon zou reageren over langere afstanden. Dat zullen we dus nooit weten.

Coach

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: