Let’s Rock

DL 5000 één van mijn eerste hardloopschoenen, jaren 80. Zonder rocker.

Lopen met gewrichtspijnen en toch sneller worden? Het kan.

Sinds kort moet ik aanvaarden dat ik artrose heb op mijn linker grote teen. Dat is balen. Door jarenlang te planken met een te stijf gewricht heb ik het gedeeltelijk zelf uitgelokt. Soit. Mijn kijk op hardloopschoenen is daardoor terug een bepaalde weg ingeslagen. Het heeft me moeite, studie en behoorlijk wat tijd gekost. Een beetje zoal Jimmy Connors . De laatste toptennisser die zijn houten racket inwisselde voor een nieuwer type uit kunststof.

Ik ben en blijf overtuigd dat een optimale techniek ontwikkelt wordt op een looppiste en met spikes aan je voeten. Dat is hardcore. Nog voordat er sprake was van barefoot lopen lopen atleten met minimalistische schoenen op een piste toptijden. Je loopeconomie wordt gepusht tot het uiterste. Die lijn heb ik doorgetrokken in mijn schoenenverhaal op de weg. Lichte schoenen, lage drop en zo weinig mogelijk demping om de contactinfo zo groot mogelijk en de contacttijd van de voeten met de grond zo laag mogelijk te houden. Daar blijf ik van overtuigd. Ik ben daardoor in het vak van de barefootlopers terecht gekomen maar het is genuanceerder dan dat. Het draait om een optimale loopeconomie op elk terrein en aan elke snelheid.

Helaas dus. Ondertussen heb ik ervaren dat de jaren hun tol hier en daar eisen en ik kamp met structurele ongemakken die mijn kijk bepalen. Zo ben ik dus op zoek moeten gaan naar een oplossing voor mijn voorvoetpijn bij het (vooral) afstoten. Newton Running was zeer lang een oplossing omdat zijn het voorvoetcompartiment als stimulerend gebruiken, dit heeft als zij-effect dat het optreedt als rocker.

Een rocker is een structuur voor ( early) of achter ( late) de transversale voetboog om het ‘schommelen’ van de voet te vergemakkelijken. Bij het neerkomen drukt de rocker de voorvoet ( early) licht naar omhoog waardoor het gewricht ontlast wordt en de overgang van midfoot naar forefoot vlotter gaat. Bij late worden de tenen ontlast bij het afstoten. Ook goed bij plantaire fasciitis.

Ondertussen is Newton Running in Europa moeilijk te krijgen, tijdelijk of definitief, en ging ik op zoek naar alternatieven. Niet in een winkel maar gewoon in mijn kast. Als maniak voor schoenen heb is behoorlijk wat modellen getest en daar ben ik in gaan snuisteren. Met als resultaat dan ik twee rockende hardloopmodellen heb ontdekt. De Hoka Carbon X2 en de Scott Pursuit Ride waar ik me weg kan. De Hoka heeft 5 mm drop en de Scott 8 mm. Beiden werken prima.

Sindsdien loop ik met rockende schoenen dus waardoor de pijn weg is. Het zij-effect is dat mijn tijden erop vooruitgegaan zijn. Daarvoor zie ik twee redenen. 1/ de pijn is er niet meer en dus ook de taakspanning om die pijn op te vangen is weg 2/ mijn looptechniek, ontwikkelt zoals hierboven beschreven, komt terug tot uiting met dit type van loopschoen. Het is dus een en en verhaal. Ik heb mijn basis gelegd op een piste met minimalistische schoenen en pluk daar nu dankzij rockende schoenen de pijnloze vruchten van.

U ziet, het is complexer dan het lijkt.

Coach

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: