Barefoot? Weet waarover je praat voor je wat zegt.

Een coach die zich blauw ergert, staat scherp en motiveert zijn atleten

Barefoot heeft zijn nut maar is geen oplossing voor alles en iedereen. Dat is al jaren mijn stelling. Meestal gedeeltelijk uit de context gehaald om mij de plaatsen in een hoek. Daar zit hij veilig. Zoiets. Helaas blijf ik hameren op lopen met barefoot spullen maar evengoed met meer dempende modellen, modellen die afrollen, etc. Helaas stel ik vast dat de honger om kilometers te lopen en liefst in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk, de kennis van de meeste hardlopers over hun loopschoenen heeft terug gedrongen tot het niveau van een erwt. Hierop wordt uiteraard ingespeeld door speciaalzaken alom die uiteraard met de nodige kennis over de door hen verkochte schoenen advies geven. En dan mag ik preken wat ik wil, het walhalla zijn de schoenen bij je favoriete specialist. Daarbuiten gaapt de leegte. Helaas begint het ontwikkelen van je loopstijl bij het juiste schoeisel of geen schoeisel bij momenten.

Er is een verschil tussen een gelegenheidsloper genre 2 keer 5K per week en een hardloper die gericht werkt richting een prestatieloop of wedstrijden.

En naar mijn gevoel kan ook een gelegenheidsloper het maximaal uit zijn training en zijn lijf halen door de juiste schoenen te dragen. Persoonlijk vind ik dat zij op pad moeten met zo weinig mogelijk schoeisel. Daardoor prikkelen ze hun voeten maximaal en stimuleren zij hun eigen verandering. Helaas zien we net het tegenovergestelde. De meesten hebben blokken van schoenen aan, behoorlijk veilig, super veilig dixit hun specialist. Modellen die hun lichaam minimaal prikkelen om te veranderen. Lopen in een zetel, een beetje zoals hangen voor de buis maar dan bewegend. En het is toch beter om te bewegen dan te zitten toch?

Voor de hardlopers is het een ander speelveld. Door vaker te trainen, zoiets van 4 tot 10 keer per week, daag je je lijf en zeker je voeten meer en meer uit. Dat vraagt een andere insteek. Ook je voeten leren recupereren. Hebben tijd nodig. Voor hen acht ik een combinatie tussen barefoot en demping aan te raden. Blootvoets houdt de voetstructuur scherp en krachtig waarbij je ideaal looppatroon onderhouden wordt, licht dempend voorkomt dat vooral bij het tempowerk de impact sporen gaat nalaten. Helaas zie ik ook daar enkel dat demping meer en meer de norm wordt. Met alle gevolgen van dien naar voetkwaliteit toe. Het valt mij op dat die voeten achteruit gaan onder de vorm van hielspoor, achillespeesperikelen, peesbladirritatie, stressfracturen. Met als antwoord steunzolen en meer demping. Voor een korte periode kan dat werken. Maar helaas. Terug opbouwen van die voeten en beweeglijk maken van de structuur zijn deel van de oplossing op middellange termijn. En daarop wordt nog te weinig ingezet.

Coach

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: