De schoenen van Nicole

Sinds eind juni 2014 begeleidt Footrooms Running Academy een hele beloftevolle master, Nicole Buytaert.

De meeste atleten die bij ons terecht komen, kampen al een tijd met hardnekkige blessures. Sportreflexologie heeft een aantal technieken die heel gericht blessures aanpakken waaronder achillespeesblessures, kuitproblemen, hielspoor, … en zo was er ook voor Nicole een oplossing. Tijdens de behandelingen hebben we ook haar schema’s en schoeisel onder de loupe genomen.

Training

Opvallend is dat Nicole van nature een talent is op de halve fond met een behoorlijk aantal snelle spiervezels ( type 2). Helaas hielden haar trainingsschema’s hier de laatste jaren geen rekening mee en leverde de dwangarbeid op de piste uiteindelijk een zware blessure op.

Haar schema’s leggen nu vooral aandacht op het optimaliseren van haar looptechniek, cadansgevoel en uithouding.

Schoeisel

Nicole legt haar zwaartepunt naar voor wat ervoor zorgt dat ze op haar midden- en voorvoet landt. Haar stijl zou lichtvoetig moeten zijn. Door heel zwaar schoeisel te dragen voorzien van een behoorlijke heeldrop zag je dit niet. Daarom hebben we beslist om haar volledige arsenaal schoenen te vervangen door lichte types met een heeldrop die maximaal 6 mm bedraagt. Er werd gekozen voor modellen van fabrikant NEWTON waarbij ook de voorvoet optimaal gestimuleerd wordt.


newton-running-5-lugs

Een heeldrop is het verschil tussen de hoogte van de zool onder het hielbeen en de hoogte van de zool onder de voorvoet ( niet de tenen). Dit netto verschil bedraagt bij haar schoenen maximaal 6 mm.

Het voordeel van stimuleren ‘met blokjes’ van de voorvoet ligt hem in de prikkels die ons zenuwstelsel ervaart. Door de voorvoet te prikkelen, wordt de volledige voet gebruikt tijdens het lopen en ervaart men terug dat er een dempend vermogen in onze voeten schuilt. Het gevolg is dat schoeisel met een dempende hiel niet standaard nodig is voor iedere loper.

Een bijkomend voordeel is dat de kuitspieren maximaal op rek gebracht kunnen worden tijdens de loopbeweging en dat hierdoor haar sprongkracht maximaliseert en haar paslengte langer wordt. Ik moet niet uitleggen dat dit gunstig is voor haar loopsnelheid.

Wedstrijden

Sinds het veranderen van haar trainingsaanpak zijn de resultaten meer dan behoorlijk. Op de weg zijn er een aantal ereplaatsen en één overwinning in Dwars door Hasselt en in het veld staat de teller ondertussen op 2 overwinningen, Mol en Deinze. Een mooi verhaal dus.

voor inlichtingen: footrooms@maisonjohn.com

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: