Er zijn geen slechte loopschoenen

Loopschoenadvies

Er zijn geen slechte loopschoenen, alleen slechte keuzes.

De zoektocht naar dé juiste loopschoen is er eentje met vele valkuilen en vooral veel slechte raad.

50 jaar geleden was het eenvoudiger. De keuze in schoenen was beperkt. Het aantal bedrijven dat iets met sportschoenen deed was op één hand te tellen en de mensen deden gewoon veel minder aan sport voor het plezier.

De tijden zijn veranderd.

Het aantal sportschoenbedrijven is niet meer bij te houden, om nog maar te zwijgen over de industrie van de orthopedische hulpstukken voor de hardloper. En al die bedrijven willen een deel van de koek, liefst zo groot mogelijk, hebben. En hebben daarom de ene perfecte loopschoen na de andere uitgevonden.

Natuurlijke manier van lopen?

Niet iedere loopschoen past bij elke atleet. Je hebt zware en lichte mensen. De ene zal grijpen naar een stevige, stabiele schoen. De andere eerder naar een lichte, soepele schoen.

Tot voor een paar jaar werd de markt om praktische redenen ingedeeld in neutraal, overpronatie ( naar binnen lopen) of supineren (naar buiten lopen). Of dit zinvol is, heb ik me altijd afgevraagd. Maar handig was het wel.

Een klant boven de 90 kilogram kreeg een een stabiele, (licht) corrigerende schoen. Iemand die lichter was dan 90 kg. kon kiezen tussen neutrale modellen.

Je manier van lopen, je houding, … werd niet bekeken.

Geleidelijk aan gingen meer mensen lopen en kwamen de problemen. Orthopedie, podologie speelt daarop in met het evalueren van iemands loopstijl en het aanpassen van steunzolen.

De keuze van loopschoenen werd ruimer maar de techniciteit van de schoen bleef bijna onveranderd. Dus de steunzool ging in de schoen en daarmee liep je.

Blootsvoets lopen

Je looprendement wordt beïnvloed door je keuze van schoenen.

Een schoen moet toelaten om je loopstijl optimaal te ontwikkelen zonder je te dwingen in een bepaald looppatroon.

Daarom is het advies rond en het testen van loopschoenen zo belangrijk.

Je optimale loopstijl ontwikkel je echter niet door te lopen met een bepaald type schoen. Elke schoen heeft een bepaalde afwikkeling en vormt je looppatroon naar die manier van bewegen. Dat kan goed zijn en dan zweer je bij die schoenen, of slecht en dan ga je op zoek.

Het is beter om je eerste stappen als loper blootsvoets te zetten. Een loopband is daarvoor ideaal. Uiteraard weet ik dat onze voetjes zacht zijn geworden en niet veel kunnen verdragen, dus let een beetje op. Door te lopen op blote voeten merk je vrij snel hoe soepel of stijf je lichaam geworden is.

Dat wordt je eerste punt van aandacht. Het terug loswerken van spieren en gewrichten. Dat kan met vrij eenvoudige oefeningen. Die oefeningen zorgen ervoor dat je loopeconomie zal verbeteren. Veel informatie over je natuurlijke manier van lopen zal je deel zijn.

De ideale manier om te lopen is door mooi rechtop met ontspannen knieën , enkels, schouders blootsvoets te lopen. Je zal merken dat het eerste punt van contact van je voeten met de grond, de voorvoet is of wordt.

Daar is een natuurlijke uitleg. De voorvoet geeft de meeste demping.

Door een onervaren loper direct in een bepaald type schoen steken, zal hij/zij zelden mooi rechtop lopen met ontspannen knieën, enkels en schouders. Meestal zijn ze stijf van al dat zitten, van de onervarenheid ook of van de onwetendheid over hoe je het beste loopt en loop je op die manier. Je stijl wordt gevormd door je manier van bewegen in het dagelijkse leven. Niet door je lichaam aan te passen aan het lopen.

Ook merk je dat in ons lopen met schoenen het eerste punt van contact naar achter komt te liggen, naar de hiel toe.

De markt van de loopschoen is daarop gaan inspelen door de hielimpact die stijve mensen nu eenmaal hebben uit te vlakken.

Er is hierdoor een evolutie ontstaan.

Door die hiel te ondersteunen en de zool onder de hiel hoger te maken met dempende systemen, kan een loper eigelijk niet anders meer dan op zijn hiel landen. Het eerste contact wanneer je niet je ideale loopstijl handhaaft ( zie boven) is via de hiel.

Een dergelijke manier van lopen komt naar mijn gevoel de loopstijl niet ten goede maar het kan in de meeste gevallen niet anders vermits ons dagelijks leven en de schoenen waarin we rondlopen sowieso de hiel stimuleren.

Regelmatig op blote voeten lopen en een aantal corestability oefeningen blijven doen, helpt onze stijl.

Slechte loopschoenen?

Er zijn geen slechte loopschoenen. Voor iedereen is er een geschikte schoen op de markt. Maar schoenen zijn een beetje korsetten. Indien je niets doet om je voeten te ontwikkelen, los van de schoen, dan wordt je schoen gevormd door die schoen. Hij verliest zijn natuurlijke stevigheid of vermogen tot stevigheid, hij zal je loopefficiêntie geleidelijk aan gaan bepalen.

Wat moet je doen?

Afwisselen van schoenen

loopoefeningen doen

gevarieerd trainen

Afwisselen van schoenen kan je doen door met twee paar te werken, eentje wat stabieler voor de lange afstanden, eentje voor het snelle werk met een lagere heeldrop bevoordeeld.

Ook is het leuk om schoenen te gebruiken die vooral de hiel ondersteunen en schoenen die dat veel minder doen. In de laatste categorie vind je Nike free, Newton, Saucony, …

Belangrijk is om geen schrik te hebben van verandering en reacties in ons lichaam.

Gewoonte betekent verlies.

Loopoefeningen doen houdt in de je op regelmatige basis stabiliteitsoefeningen doet en een blokje blootsvoets loopt. Je lichaam zal geleidelijk aan zijn natuurlijk en dus efficiëntst gevoel voor beweging aangeleerd krijgen.

Gevarieerd trainen wil gewoon zeggen dat je niet elke keer hetzelfde blokje loopt op dezelfde snelheid. Saai is not done. Varieer in omloop, snelheid, duur, …

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: