Stress bepaalt alles!!!!

Dit artikel gaat over stress, niet de positieve, functionele stress, maar de negatieve, vervelende, beknellende, afpeigerende variant.

Stress is een hot item geworden.  Iedereen kent wel iemand die stijf staat van de stress, zelfs nog amper kan functioneren door stress.  Meestal komt er blijkbaar alleen maar stress bij. Onze manier van leven helpt daar niet echt bij. Mensen blijven maar vragen, opportuniteiten komen om de hoek kijken, alles lijkt even belangrijk, iets oplossen is moeilijker dan ooit. Ook de nieuwe media houden ons uit onze slaap, de email staat niet stil, …. Eerlijk gezegd kennen we dat allemaal. En reageren we daar allemaal uiterlijk anders op. De een geraakt bij het minste in complete paniek, de ander oogt rustig maar kropt alles op.  Niet elke situatie wordt direct als stresserend ervaren, veel heeft te maken met herkenning, met leven in het NU ook, met een state of mind eigenlijk. Aan stress kan je gewoon geraken. Denk je. We kunnen meer aan en hebben nog ruimte voor net iets meer. Voor diegenen, LET OP. Ik schrijf dit vanuit mijn perceptie als relaxatietherapeut. Ik ben nu eenmaal geen arts maar heb dagelijks gestresste voeten in mijn handen. Elke stress-situatie heeft op ons een impact en veroorzaakt in ons lichaam een reactie. Stress wordt door ons lichaam opgevangen en het lichaam reageert daarop.  Stress past je doorbloeding aan. En heeft daarvoor drie mechanismen ter beschikking. Zenuwstelsel Het orthosympathisch zenuwstelsel brengt bij stress onmiddellijk een vecht of vlucht reactie op gang. Daardoor vertraagt onze spijsvertering en neemt de doorbloeding in onze ledematen toe. Door spanning reageert ons lichaam door te verkrampen ( met uitzondering van de ledematen, het hart en de longen) .  Niet noodzakelijk visueel waarneembaar, maar bloedvaten worden vernauwd (vasoconstrictie) met als doel bloedtoevoer ( ledematen) te brengen waar het dringend nodig is. Maar minder bloed in het lichaam, is minder zuurstof en dus minder motiliteit of beweeglijkheid van organen, weefsels en zintuigen.  Het gevolg van minder beweeglijkheid is vaak een zwaar gevoel in de benen, kortademigheid, pijnen overal,… Stresshormonen Hormonen hebben zowel op de korte, als lange termijn invloed op de bloeddruk en doorbloeding van weefsels.  Het stresshormoon cortisol regelt op korte termijn dat er meer energie vrijkomt door het verhogen van de bloedsuikerspiegel.  Die energie moet wel ergens vandaan komen.  Dus is het cortisolniveau chronisch verhoogd, dan beknibbelt ons lichaam op het onderhoud aan het immuunsysteem. Daardoor worden we op den duur kwetsbaarder voor ziektes. Daarnaast kunnen een chronisch verhoogde hartslag en bloeddruk schadelijk zijn voor hart en bloedvaten. Zo zorgen de hormonen noradrenaline en adrenaline op korte termijn voor vasoconstrictie.  Samen zorgen deze effecten voor een verhoging van de bloeddruk.  De twee stresshormonen, adrenaline en cortisol,  zijn nuttig bij de juiste stress situaties, maar heel negatief voor de verschillende functies in ons lichaam en worden destructief wanneer een stress-situatie blijft aanhouden. De productie brengt ons in een staat van alertheid, van reactief vermogen waardoor tijdelijk herstellende functies zoals spijsvertering en darmtransit vertragen en vaak stilvallen.  Wanneer deze situatie blijft duren dan loert constipatie, opgeblazen gevoel, maagpijn, geen honger, … om de hoek. Het weefsel zelf Naast het zenuwstelsel en hormonen kunnen weefsels ook zelf hun doorbloeding reguleren. Dit wordt autoregulatie genoemd.  Hoe los je dat op?  Je kan stress proberen uit te schakelen door bv. medicatie. Helaas is dat niet altijd mogelijk en soms ook niet aan te raden. Bruuske verandering geeft soms een tegenreactie van complete apathie. Je kan er wel mee leren omgaan, de dingen als bijzonder ervaren en technieken toepassen die je helpen rustig te blijven, afstand te nemen, je lichaam te ontspannen. We kennen yoga, mindfulness, … technieken die onze state of mind aanpakken. Toch zal ook dat niet altijd direct werken. Een langdurige toestand van stress lijkt vaak een herkenbare en dus ‘veilige’ situatie voor het lichaam. Daaruit geraken is moeilijk doordat verandering ( ontstressing) ahw. een weerstand vanuit ons lichaam ervaart. Verandering vraagt een aanpassing in levensstijl, in aandacht ( focus), in relaties misschien, … Ook heeft stress zich in het lichaam gezet, verankerd. Vasoconstrictie ( het vernauwen van bloedvaten) verdwijnt niet zomaar. Enkel door specifieke ontspanning laten we los en kan de bloedsomloop weer vrij stromen. Daarvoor is voetreflexologie van onschatbare waarde. Door een techniek van het zetten van druk op zones op de voeten worden overeenkomstige zones in het lichaam heel specifiek doorbloed.  Recent onderzoek door het gebruik van MRI laat zien dat druk op de voeten gebieden in de hersenen stimuleert die overeenkomen met de ons gekende zones. Een hersengebied dat gestimuleerd wordt is een gebied dat aandacht krijgt. En de juiste aandacht aan iets geven is het begin van alle ontspanning. Je moet dus niet wanhopen, je kan er iets aan doen. john rooms http://www.footrooms.com

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: