Hardloopinzichten

Simpele wijsheden die ikzelf in 40 jaar hardlopen ontdekt heb. De meesten staan ook in mijn boek LEARN TO RUN, maar sommigen staan enkel hier.


De hartslag vertelt je al voor de training of het wat wordt

Over hartslag en hardlopen hoor je behoorlijk wat. En het is een zeer belangrijke tool. Daarover kunnen we het eens zijn. En toch hebben veel hardlopers geen benul hoe ze met die hartslagzones etc. moeten omgaan. Ze willen bv. direct in een opgegeven zone hun training afwerken en starten daardoor te snel waardoor ze moet vertragen om in de zone te blijven, etc. Daarover kan je behoorlijk wat boeken schrijven. EN toch is er één tip die ik je kan geven, eentje dat je nog nooit gehoord zal hebben. Iedereen kent ochtendpols en dat daarop beslist wordt of je gaat trainen of niet. Persoonlijk heb ik het daar niet mee omdat mijn dag soms gestresst verloopt en mijn hart dan behoorlijk geprikkeld wordt. Ik kan dus perfect een goeie ochtendpols hebben maar als ik later op de dag ga trainen loopt het toch niet lekker. DAAROM. Neem je hartslag net voor je training. Is die normaal rond de 40 dan zit je OK, ligt die beduidend horen boven de 50 of zelfs nog hoger dan is er wat aan de hand en doe je het best rustig aan. Een veel voorkomende oorzaak, waar ik ook vaak schuldig aan ben, is te weinig vocht opgenomen tijdens de dag en de uren voor de training.

Neem je hartslag net voor de training en je zal weten wat je te doen staat.


Tempolopen zijn de bron van informatie. Je leert een bepaald tempo over een langere afstand volhouden. En je moet daarbij het ongemak, de pijn bij momenten leren verwerken. Die lopen zijn nuttig, zelfs essentieel om een goeie hardloper te worden. Doe deze regelmatig, over verschillende afstanden of verschillende ondergronden.

Veel atleten houden niet echt van tempowerk. Te confronterend vermoedelijk. Al hebben ze dat niet graag luidop gezegd. Het is vooral eerlijk. Je bent maar zo snel als je bent.


Coach

%d bloggers liken dit: