Je moet ze niet geloven

Oprecht geloof ik dat er meer in onze voeten en de rest van ons lijf zit dan hetgeen de sportindustrie met als zijn demping, hieldrops en mediale ondersteuning ons wil laten geloven.

Elke hardloopschoen is niet meer dan een concept ontsproten uit het brein van een ontwikkelaar en gebouwd naar het beeld van atleten die hij kon observeren. Zo verging het Bill Bowerman in de jaren 60 van vorige eeuw toen hij experimenteerde met hieldrop en the Blue Ribbon Company oprichtte, zo dacht in 1906 ook een schoenmaker William J. Riley toen hij overtuigd geraakte dat de stand van de poot van een kip voetproblemen kon oplossen en hij New Balance oprichtte, en zo ontstond ook de rage om dempende schoenen met carbon uit te rusten. De rode draad door al die concepten is oplossen van een probleem. Lees er de geschiedenis maar eens op na.

Een loopschoen is ook orthopedie

Een orthopedische oplossing dus. Hoe komt dat eigenlijk? En vooral waarom ga jij ervan uit dat je zo’n schoen nodig hebt om een probleem te vermijden? Marketing beste lezer. Pure marketing. Of schrik, dat kan ook. Zeggen dat de industrie op een angst inspeelt, dat is een stap te ver natuurlijk. En uiteraard zijn al die modellen nuttig omdat ze gebouwd zijn om een bepaald ongemak op te vangen. We gaan hen niet van het tegendeel verdenken. Maar waarom moet je dat ongemak opvangen en zo in stand houden? 

Een loopongemak is een signaal, doe er wat mee.


Aan de basis van barefoot ligt die gedachte. We worden trouwens zo geboren. Hebben geen hieldrop, geen demping onder de hiel en godbetert onze voeten zien er niet uit als die van een kip. Dus waarom gaan we toch blindelings lopen met een schoen met een drop van 1,2 cm, een luchtkussen onder de hiel en een stijve hielkap?

Doe jezelf een plezier en ga eens op een veilige omloop gewoon op je blote voeten stevig wandelen of rustig lopen. Plots schiet er behoorlijk wat in actie. Je schrikt je vermoedelijk rot, paniek zal je brein vergiftigen, de overtuiging dat dit verkeerd moet gaan loert om de hoek. Om dan vast te stellen dat je na een paar 100 meter dat eigenlijk wel prettig vindt zo lopen op de blote voeten. En je plots ook anders gaat lopen. Vlotter na een tijd. Sneller zeer zeker.

Tuurlijk mag je met schoenen lopen, tijdens je wedstrijden vooral

Blootvoets lopen, daarmee bedoel ik minimalistisch lopen waarbij je voeten zo bruut als mogelijk de grond ervaren, geeft prikkels waarop je lichaam kan reageren. Die reactie leidt te een aanpassing en persoonlijk stel ik vast dat het altijd een verbetering is. Niet direct waarneembaar, geduld is noodzakelijk, maar uiteindelijk ga je anders lopen. Krijg je een betere loopeconomie en uiteindelijk loop je ook sneller. Steek daar dan de juiste schoenen onder en we praten onder serieuze mensen.

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: