Metabool trainen

the new black

coach Footrooms

Sinds behoorlijke tijd kijk ik met verwondering naar het aantal klokjes dat op de markt verschijnt. Sinds lang zijn er de hartslagmeters, dan kwamen de GPS en snelheidsmeters, nu rollen de Stryds ons voor de voeten. Allemaal hebben ze als doel je info te geven over je loopprestatie. En ze zijn allemaal nuttig. Vooral wanneer je daar als hardloper zeer bewust mee omgaat en observeert hoe het voelt op ieder moment. En toch mis ik er eentje waar ik oprecht het nut van inzie, waarvan de info trouwens bestaat maar die je nog altijd niet kan uitlezen à la minute. Tijdens je loop dus. En persoonlijk lijkt me dat nuttig. Er bestaat trouwens data rond het energieverbruik bij bv. een marathon of een 100K, je kan elke prestatie die je wil bereiken berekenen naar verhouding in je metabool systeem. Dus een prestatie is te vatten in % koolhydraten en % vetten.

Hieronder de data berekent op basis van de wereldrecords. En opgelet. Die gasten lopen rapper maar de verhouding in hun energiehuishouding is identiek aan die van jou wanneer je optimaal loopt. Dus naar best vermogen.

Dus mij lijkt het gewoon nuttig dat ik dat zou kunnen uitlezen en hierop trainen. Of zie ik het te simpel?

Is dat niet hetzelfde als Stryd? Daar word je ideaal te ontwikkelen vermogen uitgelezen en op basis van je getest vermogen bij een referentieafstand wordt dat berekend naar de afstand die je wil lopen. Op zich JA als we praten over optimale prestaties met een perfect ontwikkeld metabool vermogen. Maar hebben we een optimaal ontwikkeld metabool systeem? Lopen we niet met z’n allen te snel omdat op suiker lopen zoveel lekkerder is?

Het lijkt me gewoon zeer nuttig wanneer je echt op vetten ( voor zij die langere afstanden ambiëren) wil trainen om te zien dat het percentage van je vetverbruik wel hoog genoeg ligt. En dat lees je dus niet uit à la minute. Dat zou ik dus graag hebben.

John Rooms

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: