Why the fuck Newton Running?

it’s natural stupid!

Als hardloper wil je toch het maximum uit je trainingen halen en bij voorkeur je volledig lichaam ontwikkelen? Of niet? Waarom zie ik dan zoveel atleten lopen met ‘zetels’ onder hun voeten. Comfort hoor ik zeggen. Dat klopt. Het is comfortabel om met een kussen onder je voeten te lopen. En gaat dat goed. Dan ben je happy. Voor hoelang? Demping van alle niveau’s ( lees: diktes) heeft als effect dat het een vals gevoel van veiligheid geeft. Dat betekent dat alles boven die zool, je voeten, je onderbenen, etc. minder geprikkeld zullen worden en dat je aandacht een klein beetje minder zal zijn om je spierapparaat, balans, etc. perfect aan te sturen. En net in dat beetje minder schuilt het gevaar. Je gaat onbewust meer op die schoenen vertrouwen en meer druk zetten bij het neerkomen ( die schoenen vangen dat toch op), je contacttijd met de grond zal langer worden, je zal vermoedelijk je afstoot minder krachtig kunnen doen ( je voet zakt namelijk weg in je dempende zool) en ga zo maar door. Uiteraard zijn dat allemaal kleine details die zich ook maar geleidelijk aan nestelen in je loopketting maar ze kruipen er wel geleidelijk aan in. Onvermijdelijk.

Mag je dan niet met dempende schoenen lopen genre hoka, … Tuurlijk wel, er is niets verkeerd met afwisselen. Enkel vermijd je best om altijd, dag in dag uit, met dezelfde schoenen te lopen. Je voeten bestaan uit 33 gewrichten, 20 spieren in de voet en 11 in het onderbeen, … en die structuur wordt best uitgedaagd. Veel hardlopers lopen alleen maar en bij voorkeur in comfortabele, dempende schoenen. En hun basis structuur van de voeten wordt niet getraind. Of onvoldoende. En komen er steunzolen aan te pas waarop je als atleet gaat rekenen, dan wordt het nog erger.

Train je voeten, elke dag. Pik een handdoek op van de grond met je tenen.

Door dagelijks een minimaal aantal oefeningen te doen, vermijd je behoorlijk wat problemen op termijn. Een perfecte oefening is staan op 1 been 1 minuut en dan het andere been. Dat is basis. Oprapen van een handdoek is er ook zo eentje. Eens op je voorvoet wandelen een andere. Surf gerust een naar mijn youtube kanaal om nog meer ideeën te krijgen.

Welke schoenen moeten zeker in je arsenaal aanwezig zijn?

Heb je een voorkeur voor dempende schoenen omdat je bv. zeer lange afstanden op asfalt loopt en het comfortabel aanvoelt. Of loop je graag dempend om je knieën te ontlasten ( ook al is dat een verkeerd idee, lees je zal meer druk zetten). Graag raad ik je een lagere drop ( verschil hoogte middenzool tussen hiel en voorvoet) aan, al dan niet met een dempend vermogen in de voorvoet. Dit om je voetbalans opnieuw natuurlijk aan het werk te zetten. Fijne merken in dit genre zijn merrell barefoot of newton running . Door af te wisselen zal je voetenwerk en bij uitbreiding de rest van je loopketting geprikkeld worden. Ik maak me wel geen illusies. De schok voor zij die bijna uitsluitend dempend lopen en plots ook met hardere en lagere schoenen op pad gaan is zo groot en het lichaam zal onvermijdelijk reageren met ongemakken alvorens het zich aanpast, dat afwisselen geen evidentie zal zijn.

Coach Footrooms Running

thank you for this comment, john

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: